Posjetili smo Fagagnu, mjesto u blizini Udina koje broji nešto više od šest tisuća stanovnika. Vodnjanski Ekomuzej pozvan je da predstavi lokalne proizvođače, njihove proizvode i ispriča svoju priču. Dogovorena je i suradnja ova dva ekomuzeja koja su osnovana s istim ciljem.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća započela je priča muzeja Cjase Cocel smještenog u staroj seoskoj kući iz 1600. godine. Muzej predstavlja svakodnevni život i rad poljoprivrednika od kraja devetnaestog do sredine dvadesetog stoljeća. Ime je dobio prema obitelji Chiarvesio koja je živjela u toj kući. Njihov nadimak bio Cocel.


Vrijeme unutar muzeja kao da je stalo. Razni poljoprivredni alati, stambeni i radni objekti pričaju priču poljoprivrednog gospodarstva iz Fagagne. Posebno zanimljiva je prostorija u kojoj je rekonstruirana učionica stare škole čipke u Fagagni, a njezina povijest dokumentirana je starim fotografijama, diplomama i uzorcima.

Važna grana u Fagagni bila je uzgoj dudovog svilca, a trag koji to dokazuje su murve koje se mogu vidjeti u blizini muzeja, ali i po cijeloj Fagagni.


Svake godine, treće nedjelje u siječnju, na ovom mjestu susreću se mesari koji se bave preradom svinjskom mesa. Priprema svinjskog mesa predstavlja element iz života poljoprivrednika koji je ostao netaknut u modernim vremenima. Kako bi se aktivnosti posvećene pripremi svinjskog mesa očuvale i prenijele mlađim naraštajima okupljaju se mesari iz cijele regije kako bi pokazali pripremu proizvoda od svinjetine tipičnih za to područje. U sklopu manifestacije održao se i blagoslov životinja povodom Svetog Antona.
U sklopu manifestacije, u Fagagnu je stigao i Putujući festival istarskih proizvoda kako bi se predstavili istarski proizvodi, prvenstveno od svinjskog mesa, ali i ostalih istarskih proizvođača.


Put u Faganu donio je jedno novo prijateljstvo i suradnju dva Ekomuzeja koja u budućnosti planiraju suradnju.