U Kaštelu Morosini Grimani u Savičenti, danas je održan okrugli stol pod nazivom Novi izazovi i prilike za održivi razvoj vinogradarstva i vinarstva u Istri. Okrugli stol održan je u sklopu europskog projekta Ecovinegoals: Održivo upravljanje vinorodnim krajobrazima kao dio strateškog teritorijalnog razvoja.

Nakon što su prošli tjedan u Edukacijsko gastronomskom centru Istre predstavljeni rezultati vezani uz provedene multi-kriterijske analize agroekoloških i ekonomskih performansi u pilot vinogradima Santa Lucia i Grimalda te mogućnosti i perspektiva istarskog vinarstva, na okruglom se stolu raspravljalo o tome kako istarski vinari i vinogradari mogu ubrzati krizni oporavak i tranziciju prema većoj održivosti, ali i optimalno iskoristiti prilike koje donosi novi europski financijski okvir.

Sudionici okruglog stola bili su Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Istarske županije, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, vinar Ivica Matošević, Nikola Bienvenutti, predsjednik Udruge Vinistra te Emanuel Tutek, koji je sudjelovao u izradi Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030. godine.

Tranzicija prema zelenom i digitalnom gospodarstvu

Istarski vinarski sektor doživio je velike izazove uzrokovane izvanrednim okolnostima, no istovremeno je pokrenuta i međunarodna tranzicija prema zelenom i digitalnom gospodarstvu koja je dala zamah, smjer i viziju oporavka. Participativnim pristupom žele se povezati svi akteri u sektoru vinarstva i vinogradarstva te razviti smjernice koje će pridonijeti vinarskom sektoru Istarske županije. Također, temeljem učinjenih istraživanja u sklopu projekta, prikupile su se vrlo važne informacije o potencijalima prilagodbe vinara i vinogradara u svezi klimatskih promjena, koji tranzicijom prema agroekološkom i održivom vinogradarstvu mogu osigurati kvalitetan prinos.

Ovaj događaj dio je sudioničkog procesa upravljanja tranzicijom vinogradarsko-vinarskog sektora u Istri, pokrenut u sklopu projekta Ecovinegoals kojeg provodi AZRRI. Stvaranjem kvalitetnih temelja održivog vinogradarstva, koji je u suživotu s prirodom, dodaje se konkurentska prednost Istri kao vinarskoj regiji.

Projekt Ecovinegoals

Projekt Ecovinegoals, sufinanciran u okviru Jadransko-jonskog programa suradnje ADRION 2014.-2020., ima za cilj promicanje održivosti i otpornosti u vinogradarskom sektoru poticanjem tranzicije intenzivnih vinogradarskih sustava prema agroekološkim i održivijim sustavima upravljanja, koji štite staništa i krajolike, istovremeno štedeći resurse i smanjujući štetne emisije. Projekt u ukupnom trajanju od 36 mjeseci uključuje deset partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke.