Nakon pojavljivanja na južnom i srednjem Jadranu, Morska mjesečina je stigla i do obala Istre. Prema informacijama iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, krajem kolovoza su učestale dojave o pojavi ove meduze na širem području Ližnjana.

Najotrovnija meduza u Sredozemnom moru

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Jedna je od najljepših jadranskih meduza. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozlijede slične opeklinama. Naraste do 20 centimetara duljine i do 12 centimetara promjera klobuka. Na rubu klobuka nalazi se osam lovki, koje kada su potpuno ispružene, mogu biti dugačke do dva metra. Obitava pod površinom na dubinama do deset metara, gdje lebdi i povremeno pliva. Smatra se najotrovnijom meduzom u Sredozemnom moru.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama podmorja.

Kako postupati u slučaju opekline?

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče, prema protokolu prve pomoći Med-Jellyrisk, treba učiniti slijedeće. Opeklinu treba pažljivo isprati morskom vodom bez trljanja. Nikako se ne smije primjenjivati slatka voda, ocat, amonijak, alkohol ni zatezati zavojem. Važno je ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom, a u slučaju šoka ili poteškoća s disanjem treba odmah potražiti liječničku pomoć. Bilo bi dobro kad bi pri ruci imali sodu bikarbonu i napravili pastu koja se sastoji od 50% sode bikarbone i 50% morske vode te staviti je na opeklinu pet minuta. Ublažavanju opekline doprinijeti će i stavljanje leda umotanog u plastičnu vrečicu na opeklinu u trajanju od pet do 15 minuta. Ako bol ne prolazi, potrebno je ponoviti postupak s ledom. U slučaju ako je intenzivna bol prisutna i dalje, potrebno e potražiti savjet ljekarnika te zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.