Pulska Šijanska šuma predstavlja dragocjeni zeleni otok s bogatom florom i faunom te je omiljeno mjesto za šetnje, rekreaciju, igru i opuštanje lokalnih stanovnika i posjetitelja.

Ta se park šuma nalazi dva kilometra od samog centra grada Pule, ispresijecana je brojnim vijugavim puteljcima, a površine je 152,81 ha. Zakonom je kao park šuma zaštićena 1964. godine, a njome upravlja županijska javna ustanova Natura Histrica.

Šijanska šuma obuhvaća preko 120 hektara šumskog područja koje je bogato raznim vrstama drveća, uključujući borove, hrastove i čemprese. Šuma nudi i mnogo staza i puteljaka idealnih za planinarenje, biciklizam i trčanje.

Tijekom proljeća i ljeta, šuma postaje posebno privlačna zbog svog bujnog zelenila i cvjetajućih biljaka. Ovdje svakako valja izdvojiti ciklame koje zbog svog izgleda i mirisa u proljeće šumi daju poseban šarm. No zaštićena su vrsta i ne smije ih se brati.

Sadnja za potrebe brodogradnje

Uz Šijansku šumu vezuje se priča kako su na Veliki petak 1271. godine članove imućne i ugledne pulske obitelji Castropola ubili urotnici. Vjerni sluga uspio je spasiti samo muško dijete i smjestiti ga u franjevački samostan, gdje je i odraslo. Kasnije je, u znak zahvalnosti, Šijanu poklonio tom samostanu. Godine 1860. upravu nad šumom preuzima ratna mornarica. Početkom 20. stoljeća nazivala se Carskom šumom – Kaiserwald, kada je služila za odmor i rekreaciju austrougarske vojske i gospode. Brojni izletnici dolazili su tada u šumu raznim prijevoznim sredstvima: kočijama, automobilima, biciklima pa se već tada ističe potreba za njezinim uređenjem i povezivanjem tramvajskom prugom s centrom.

Pripojenjem Istre Austro – Ugarskoj Monarhiji, Pula postaje sjedište ratne mornarice, a Šijanska šuma dio carskih i kraljevskih mornaričkih šuma kao rezerva „zakrivljenog“ sortimenta brodograđevnog drveta.

Naime, za potrebe brodogradilišta uzgajaju se hrast medunac, himalajski cedar i američki crveni hrast. Napuštanjem gradnje drvenih brodova, Šijanska šuma gubi svoj značaj u brodogradnji te se izrađuju prvi nacrti uređenja te šume kao gradskog parka i izletišta.

U šumi obitavaju brojne vrste drveća

Ondje su posađene egzotične vrste drveća: grčka jela, španjolska jela, cedrovi, tuje te drvoredi čempresa a uređene su i šetnice te centralna poljana s paviljonom za glazbu te je Kaiserwald postao omiljeno izletište građana Pule.

Glavna obilježja današnjeg korištenja odraz su uzgojnih nastojanja za potrebe brodogradilišta i kasnijeg krajobraznog oblikovanja gradskog parka.

Autohtoni dio predstavlja šuma hrasta medunca i bijeloga graba s crnikom, dok kultivirani dio čine veće ili manje površine unesenih vrsta listača i četinjača. Prevladavaju alepski i brucijski bor, čempresi, hrast plutnjak, pinije, crni bor.

Pojedine vrste zbog svoje impozantnosti ili raritetnosti, npr. primjerci hrasta plutnjaka (Quercus suber), hrasta medunca (Quercus pubescens) te brucijskog bora (Pinus brutia) predstavljaju posebnu vrijednost. U dosadašnjim detaljnim istraživanjima park šuma Šijana opisuje se kao zajednica hrasta medunca i bijelog graba, a neposredna blizina morske obale, s vegetacijskim područjem hrasta crnike, razlog je što se na toplijim položajima u šumi češće pojavljuje crnika.

Obilazak šume i edukacije

Javna ustanova Natura Histrica nudi stručno vodstvo park šumom Šijana i tematske radionice za sve zainteresirane skupine, posebno su to djeca.

Posjet zaštićenim područjima moguć je tijekom cijele godine, a ulaz je slobodan. Stručno vodstvo za skupine od najviše 25 osoba po grupi u trajanju od minimalno jednog sata dogovara se uz prethodnu najavu.

Zbog velike livade i parka smještenog u hladu šume te postavljenih klupa i stolova, omiljeno je to mjesto za proslavu dječjih rođendana no uz obaveznu prijavu Natura Histrici radi evidencije koju vode te napomenu da se čuva okoliš i po odlasku iz šume pokupi otpad.

Šijanska šuma je oaza mira i prirode koja nudi savršeno mjesto za bijeg od gradske vreve i uživanje u svježem zraku i tišini prirode, a osim prirodne ljepote, Šijanska ima i kulturnu vrijednost – u blizini se nalaze arheološka nalazišta koja svjedoče o bogatoj povijesti tog područja.

Bez obzira jeste li zaljubljenik u arheologiju, prirodu, rekreaciju ili jednostavno tražite opuštajuće mjesto za šetnju i piknik, Šijanska šuma ima nešto za vas.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.