Zero waste koncept već je dugo poznat u svijetu no i kod nas sve više ljudi živi po tom principu. Riječ je o pokretu koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada.

FOTO: Paola Albertini

Temeljna ideja je da nema otpada koji ide na odlagališta, spalionice i oceane, a naglasak je na uporabi održivih materijala poput stakla, drva ili metala, izbjegavanju jednokratnih proizvoda npr. plastičnih čaša ili onih manje kvalitetnih poput jeftine odjeće.

Možemo reći da je to pokret kojim preuzimamo inicijativu, izravno utječemo na smanjenje količine otpada i kreiramo ugodniju svakodnevicu u svakom segmentu života. 

I dok zero waste predstavlja ideal, pokret koji je izrastao iz ovog pojma temelji se na postupnom osvješćivanju i malim, potpuno izvedivim koracima.

Naime, u zero waste filozofiji se provlači pet pravila: odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, kompostirati i reciklirati.

Održiviji blagdani

Osim otpada od hrane, nakon blagdanske potrošačke groznice ostajemo zatrpani mnoštvom suvišnih predmeta – od nepotrebnih poklona i sjajnih papira za omatanje do prevelike količine plastičnih božićnih ukrasa.

FOTO: Paola Albertini

Prema nekim podacima, tijekom blagdana se stvara čak 25 posto više otpada.

U organizaciji Zelene Istre 19. prosinca održana je radionica zero waste blagdanskih ukrasa gdje su polaznici napravili prvi korak prema održivijim blagdanima.

FOTO: Paola Albertini

Radionica se održala u Radioni Re-Geppetto, DC Rojc. Kreativan proces izrade ukrasa od raznih otpadnih i prirodnih materijala vodile su Andrea Ivančić i Nina Brnić iz Zelene Istre, a sudionici su imali prilike od prirodnih i recikliranih materijala omotati svoje darove, točnije kutije u koje će ih staviti.

„Blagdansko razdoblje često nosi povećanu potrošnju i stvaranje velikih količina otpada od klasičnih ukrasnih materijala. No, tijekom ove radionice zajedno smo razmišljali o održivosti, stvaranju manje količine otpada tijekom blagdana i brizi za okoliš“, izjavila je Brnić.

FOTO: Paola Albertini

Kako nam je rekla, tijekom blagdana kupujemo ne baš neophodne predmete, njih pak omatamo šarenim, sjajnim, često plastificiranim papirima, koji potom završavaju na otpadu, a radionicom su htjeli pokazati da puno jeftinije i kreativnije to sami možemo učiniti, bez ikakva troška, koristeći stvari koje imamo kod kuće ili u prirodi oko kuće.

„To je i puno ljepše iako možda malo kompliciranije, ali zato uživamo u tom procesu“, napomenula je Brnić. Ideje koje su imale sudionice radionice i njihovi rezultati, pokazali su da su njene ideje točne, svi su uživali u procesu i u rezultatima svoga truda te zajedničkom druženju.

FOTO: Paola Albertini

Radionica je dio serije edukativnih radionica namijenjenih svim građanima, s ciljem osvještavanja o važnosti pravilnog odvajanja otpada i upoznavanja s mogućnošću ponovne upotrebe različitih materijala koju provode Komunalno poduzeće Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule i partnerstvo s udrugom Zelena Istra.

Radionice se održavaju jednom mjesečno u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc, a svi sudionici imaju priliku ostvariti dodatne popuste na redovne usluge Herculanee.

Tips & tricks

Ako vam nedostaje ideja, evo nekoliko savjeta što i kako možete koristiti za umatanje i ukrašavanje poklona. Koristite stare novine, auto karte koje više ne trebate, špagu, staru vunu, jastučnice ili pak stare kuhinjske krpe. Sigurno nešto od toga imate kod kuće što znači da se možete oduprijeti konzumerizmu i usput smanjiti stvaranje otpada.

FOTO: Paola Albertini

„Danas se teško oduprijeti kupovini, svega ima, nekad i po vrlo pristupačnim cijenama, ali valja se oduprijeti jer se to u konačnici nakupi, a otpad ostaje. Otisak svega toga plastičnog, proizvedenog u Kini, je ogroman, a vrlo brzo postane otpad“, naglašava Brnić.

U blizini svoje kuće ili negdje u prirodi možete skupiti šišarke, grančice, žireve, lovor, ružmarin, a za ukrase na poklonima možete koristiti i orah, cimet ili pak osušenu fetu naranče. Isto možete iskoristiti za izradu ukrasa za bor ili ikebanu.

FOTO: Paola Albertini

Kako bi se smanjilo stvaranje otpada za blagdane, kao dar voljenima možete osmisliti izlet, pokloniti im knjigu, karte za kazalište ili koncert, sami napraviti neki ukrasni predmet ili im jednostavno pokloniti svoje vrijeme.

Jer cijena za okoliš zbog otpada koji stvaramo, posebice tijekom blagdana, doista je velika.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.