U prvoj ovogodišnjoj emisiji donosimo pregled 2019. godine.

Prošla poljoprivredna godina ni po čemu ne odskače od prosjeka. Neke poljoprivredne kulture bolje su rodile, za neke klimatski uvjeti ipak nisu bilo tko zna koliko povoljni. Neće se pamtiti ni kao dobra ni kao loša, za bolje gospodare ipak bila je malo bolja.                   

Iza nas je godina koja je svakome ostavila nešto za pamćenje. U nekim poljoprivrednim granama bilježit će se kao još jedna u nizu uspješnih godina, u nekima malo manje uspješna, dok je nekima ostavila prilično gorak okus u ustima.

Krenimo redom…

Smjena u Ministarstvu poljoprivrede

Godinu smo započeli s jednim, a završili s drugim ministrom poljoprivrede. Prvu polovicu tu je dužnost obnašao Tomislav Tolušić, a nakon smjene na njegovo mjesto dolazi dotadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. Time je postala prva žena na čelu tog ministarstva. 

Dobra godina za vinare

Istarski vinari su zadovoljni sa gotovo svakom vinogradarskom godinom, tako se i lani skrbilo o kvalitetnoj zaštiti i pravovremenoj berbi. Tijekom zime velik je posao pa i izazov na podrumarima i enolozima.

Berba je nešto kasnila, a kakvoća grožđa i ove jeseni neujednačena.

Zaštićena oznaka izvornosti za maslinovo ulje Istra

U 2019. godini dobili smo zaštićenu oznaku izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, uz Istarski pršut jedini proizvod iz Istre zaštićen na europskoj razini.  Opet, zajedno sa susjednom Slovenijom. Proces zaštite započeo je u lipnju 2013. godine, a naziv Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra zaštićen je na državnoj razini od svibnja 2017. godine. Proizvodi koji su u nacionalnom postupku zaštite su još Istarski med, Istarski ovčji sir. Radi se i na zaštiti mesa Istarskog goveda, a u tijeku je i izrada specifikacije za istarske kobasice.

Maslinovo ulje Istra smije se proizvoditi na zemljopisnom području određenom specikacijom, a odnosi se na istarski poluotok. Sadrži najmanje 80% udjela sorti određenih specifikacijom, njih 18, koje u ulju mogu biti zastupljene pojedinačno ili u različitim omjerima. Jedino ulje koje u ovom trenutku nosi zaštićenu oznaku izvornosti je KONFIN, plod suradnje istarskih maslinara. Zajednički je to proizvod šezdesetak članova novosnovane poljoprivredne zadruge Maslinari Istre.

Da u Istri masline jako dobro uspjevaju, da je maslinovo ulje vrhunske kvalitete, točnije najbolje na svijetu odlučio je petu godinu zaredom svjetski vodič maslinovih ulja Flos Olei.

Godina za nama, u masliniku nije dala velike urode. Maslinari su bili polovične sreće. Istina, oni koji su više boravili u svojim nasadima imali su solidan urod, oni drugi će možda brati ove jeseni.

Iza pčelara ne tako dobra godina

U Istarskoj županiji registrirano je oko 13 500 košnica i oko 420 držaoca pčela. Većini je prošla godina još jedna u nizu loših.

Zasadi drvo ne budi panj

Građanska inicijativa koja je obilježila 2019. godinu je akcija Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj, sa sloganom Zasadi drvo ne budi panj. Proizašla je iz Facebook grupe u koju se uključila cijela Hrvatska. Akcijom je organizirana sadnja drveća kroz tri dana u listopadu kada je zasađena većina stabala. U inicijativi je ukupno sudjelovalo oko 600 obrazovnih ustanova, 200 gradova i općina te oko 650 raznovrsnih dionika. Zasađeno je oko 40 000 sadnica.

Izmjena Zakona za olakšan uzgoj industrijske konoplje

Krajem travnja, na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga čime je poljoprivrednicima olakšan uzgoj industrijske konoplje od koje se može proizvesti oko 25 tisuća proizvoda.

U Hrvatskoj industrijsku konoplju uzgaja osamdesetak proizvođača na oko tisuću hektara površine. Novi Zakon poljoprivrednicima je olakšao proizvodnju i omogućio korištenje cijele biljke u industrijske svrhe. Izmjenama Zakona otvorene su nove mogućnosti proizvodnje, a smanjila se administracija i procedura koju su proizvođači prije morali ispunjavati.

Međunarodni Simpozij o smokvi u Hrvatskoj

U Rovinju je prošle godine održan šesti simpozij o smokvi koji okuplja vodeće znanstvenike iz cijeloga svijeta. Stotinjak stručnjaka raspravljalo je o uzgju, sortimentu i genetici smokve. Prvi je održan u Turskoj koja je najveći svjetski proizvođač smokava, a održava se svakih pet godina. Hrvatska kao domaćin odabrana je na prošlom simpoziju u Napulju.

Nepovoljni klimatski uvjeti za poljoprivrednike

Proljeće lanjske godine ostat će zabilježeno po velikoj količini padalina. Plivala su najplodnija polja u Istri, doline rijeka Raše i Mirne.

Niti voćari nisu imali sreće s lanjskim proljećem. U Kaldiru manje voća nego inače.

Zbog velike vlage lanjskog je proljeća nestao prvi otkos, a cijela je stočarska godina bila prilično slaba.

Problema s viškom oborina i vlage, naročito u prvoj polovici svibnja, imali su i povrćari koji inače rijetko kada kukaju i uvijek stižu na vrijeme. Povrćari su muku mučili s kišama u vrijeme kad su bile najmanje potrebne. Kad su bile potrebne padale su samo proizvođačke cijene povrća.

Na kraju su se polja prosušila a i zemlja bijaše žednija. Pa zapravo godina prošla, nije bila loša. No, kako se mi krećemo prema boljoj budućnosti za kraj smo porazgovarali s prvim čovjekom poljoprivrede Istarske županije, pročelnikom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu – Eziom Pinzanom. Kao najvažnije događaje u 2019. godini ističe osnivanje zadruge Maslinari Istre, prve zadruge u Istarskoj županiji koja će postati proizvođačka organizacija, prva takva u Hrvatskoj. U Istri je prošle godine započela borba protiv zlatne žutice. Iz Ministarstva poljoprivrede stigla su sredstva za krčenje zapuštenih vinograda koja su bila izvor zaraze zlatne žutice. U prošloj godini započela je izgradnja javnog sustava navodnjavanja u Poreču, jednog od najvećih i najvrijednijih sustava u Hrvatskoj, a izgradnja se nastavlja i u ovoj godini. Ukupna vrijednost izgrađenog sustava biti će preko sto milijuna kuna.

Pinzan ističe i neke od aktivnosti za 2020. godinu. Nastavljaju se aktivnosti na dobivanju zaštićenih oznaka izvornosti na razini Republike Hrvatske i Europske Unije. Oznake su dobivene za Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra. U Ministarstvo poljoprivrede su predane specifikacije za Istarski ovčji sir, Istarski med i meso Istarskog goveda, a u tijeku je i izrada specifikacije za Istarske kobasice. Na inicijativu uzgojne organizacije Istarski gonič ove će se godine započeti izrada monografije autohtone pasmine Istarski gonič. Kao najveći iskorak u ovoj godini očekuje da će se početi raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem. Sad su te aktivnosti na jedinicama lokalne samouprave i raspisati će se natječaji. Pinzan vjeruje da će se većina od 33 tisuće hektara koji su u vlasništvu Republike Hrvatske na području Istarske županije, a nisu dodijeljene na korištenje, da će se dodijeliti našim poljoprivrednicima.