Na Vodnjanštini duga je tradicija proizvodnje vina od prosušenog grožda. Vin de rosa većinom se radi od malavazije ili miješano s drugim sortama. Pretpostavlja se kako se nekada davno proizvodio od muškata ruže po čemu je i dobio ime.

FOTO: Kristina Macuka

Proizvodnja tradicionalnog vodnjanskog vina, Vin de rosa uvijek je bila mala.  Specifično vodnjansko desertno vino na stolu je bilo samo za posebne prilike, za Božić, Uskrs, krštenja ili svadbe. Boce su se često spremale nakon rođenja djeteta i nisu se otvarale do primjerice, njihovih vjenčanja.

Za Vin de rosa biraju se najljepši grozdovi

Grožđe za proizvodnju vina Vin de rosa dolazi iz starih vinograda, a najljepši zreli grozdovi odvajaju se i stavljaju na sušenje na prozračna mjesta, većinom na tavane. Grozdovi koji su se ubrali ove godine, sušit će se do kraja godine i tad će se u starinskim prešama cijediti mošt.

FOTO: Kristina Macuka

Program revitalizacije i zaštite proizvodnje započela je vodnjanska poljoprivredna udruga Agroturist, a svojim aktivnostima uključio se i Ekomuzej Istrian de Dignan koji i danas nastavlja promociju tradicionalnog vodnjanskog desertnog vina.

Vin de rosa predstavljen na međunarodnoj izložbi vina u Bologni

Ovogodišnju berbu udruga Istrian de Dignan odradila je zajedno s volonterima koji dolaze iz svih dijelova Europe. Upravo su oni zaslužni što je Vin de rosa, proizvod koji karakterizira tradiciju Vodnjana uvršten među Presidije Slow Fooda. Samo vino, ali i cijeli projekt zaštite, predstavljen je početkom godine u Bologni na manifestaciji Slow Wine.

Dino Babić i Sabina Valić na međunarodnoj izložbi Slow wine, FOTO: Kristina Macuka

Slow Food nam je omogućio da koristimo njihovu metodologiju u stvaranju zajednice i tako smo napravili pravilnik za proizvodnju vina Vin de rosa zahvaljujući kojemu danas imamo standarde proizvodnje, kazala nam je Sabina Valić, predsjednica udruge Informo.

FOTO: Kristina Macuka

Kad se govori o proizvodnji vina Vin de rosa, govori se o vrlo malim količinama. Danas se proizvodnjom bavi tek nekoliko entuzijasta koji ga proizvode za svoje potrebe te udruga Istrian de Dignan i vinarije Babos i Teraboto. U zajednicu je uključeno tek sedam proizvođača.

Novi nasadi muškata ruže u Vodnjanu

Dino Babić iz udruge Istrian de Dignan ističe kako je vrlo važno zaštititi taj proizvod kako bi se očuvala tradicija. Ove godine proizvest će oko 150 litara.

FOTO: Kristina Macuka

Želja nam je vratiti muškat ružu u vodnjanske vinograde. Već smo zasadili podloge na koje ćemo u sječnju kalemiti muškat ružu. Dignut ćemo novi vinograd s oko 500 loza, ističe Babić.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.