Na spomen istarske supe, mnogima na pamet pada juha. Ipak, u ovom se slučaju radi o potpuno drugoj stvari.

Istarska supa tradicionalni je ‘napitak’ za koji je potrebna dobra kumpanija (društvo) i dobro vino. Od davnina, istarska se supa pripremala na ognjištu kad se nešto radilo ili kad se nešto slavilo. Supa je svakako dio identiteta Istrijana, napitak koji se obavezno konzumirao u društvu. Danas se supa rjeđe priprema, a jedan od razloga tome je i što više nema poslova koji okupljaju pola susjedstva da bi se kasnije nakon objeda pripremila i supa.

Naziv dolazi od istarske riječi supa (kriška kruha), a njezinim umakanjem u vino nastao je i glagol supati. Njezina priprema vrlo je jednostavna. Za pripremu obavezna je bukaleta u kojoj će se supa pripremiti, litra terana, feta kruha (po mogućnosti starijeg) koja se ispeče na ognjištu, malo šećera i maslinova ulja te prstohvat soli. Vino u bukaleti poželjno je malo ugrijati na ognjištu.

Istarska supa svakako bi trebala biti dio ponude istarskih konoba i agrotorizama, ali nažalost to danas nije tako. Moguće da je tome doprinio i razvoj istarske vinske scene i bogata ponuda istarskih vina, ali i sama higijena jer supu svi piju iz iste bukalete, a kruh jedu istom žlicom.

Josip Pino Kuhar i Kristijan Damijanić na Festivalu istarske supe

Kako bi očuvali tradiciju i popularizirali istarsku supu, rovinjska udruga Agrorovinj pokrenula je 2013. godine u Rovinjskom Selu Festival istarske supe koji su spojili sa svojom vinskom manifestacijom Antonja. Velika zasluga njezine popularizacije svakako pripada i pokojnom Josipu Pinu Kuharu, kuharu i profesoru iz sela Kuhari pored Žminja. Njihov entuzijazam doprinio je popularnosti ovog tradicionalnog napitka, ali i zaštiti. Upravo je udruga Agrorovinj pokrenula proces zaštite Zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske za umijeće pripreme istarske supe.

Festival istarske supe

Festival istarske supe manifestacija je koja promovira istarsku supu gotovo cijelo desetljeće. Posjetitelji nakon kupnje malih, prilagođenih bukaleta mogu kušati supe koje pripremaju natjecateljske ekipe. Ekipe se natječu u pripremi Istarske supe pripremljene na tradicionalan način te kreativne supe u koju dodaju sastojke po svojoj volji.

Kako bi se s istarskim tradicionalnim napitkom upoznali i turisti, prije dvije godine pokrenut je i ljetni Festival koji se održava u Rovinju na malom molu gdje posjetitelji mogu upoznati tradiciju i umijeće pripreme istarske supe. Udruga Agrorovinj ozbiljno se posvetila promociji supe i tako je nastao jedinstveni suvenir – Supa box. Kao što i samo ime govori, u jednoj kutiji, nalazi se sve što je potrebno za pripremu Istarske supe.

Hommage supi

Potaknuti činjenicom da se supa sve manje nudi u ugostiteljskim objektima, prije deset godina Studio Sonda osmislio je projekt Hommage supi. Tada je provedeno istraživanje kako bi se utvrdilo razlog iščezavanja supe. Istraživanje na uzorku od 176 ugostiteljskih objekata je pokazalo kako tek 34% njih ima ponudu supe u jelovniku, a 89% konzumenata su domaći gosti. Istraživanje je potaknulo dizajnerski tim Sonde da ljudima približe supu. Istarsku su supu reinterpretirali i rekontekstualizirali. Dizajniran je tanjur za posluživanje koji ne napušta nezine temeljne vrijednosti, a to su originalnost sastojka i način posluživanja.

Hommage supi, FOTO: Studio Sonda