U nešto više od godinu dana od kad je otvorena, multimedijalnu izložbu „Pula fort center; pulski fortifikacijski sustav“ vidjelo je preko 200.000 posjetitelja.

Riječ je o izložbi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre čije su autorice Katarina Marić i Katarina Pocedić dvije godine radile na njezinoj realizaciji – istraživale te radile na terenu.

Kako nam je rekla Pocedić za izložbu je velik interes i Puljana i stranih gostiju, a redovito im u organizirane posjete dolaze i škole. „Održali smo i nekoliko radionica pod nazivom Moja fortica kako bi učenici upoznali utvrdu smještenu u kvartu gdje im je škola, rješavajući razne zadatke“, ispričala nam je.

Izložba je postavljena kako bi bila što jednostavnija i razumljiva svima, u dobi od 7 do 77 godina.

Fort center Pula

Fort center Pula posjetiteljski je centar čiji je cilj upoznavanje posjetitelja s fortifikacijskim sustavom grada Pule. Kroz multimedijalnu izložbu prikazan je sustav s oko 28 utvrda i više od dvije stotine različitih vojnih objekata koji svjedoče o razvoju vojne tehnologije, obrambenih strategija i iznimnih građevinskih mogućnosti u 19. i početkom 20. stoljeća.

Fort center Pula dio je Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Smješten je u utvrdi Kaštel, koja je i sama bila dio sustava obrane Pomorske tvrđave Pula.

Pula je, kao glavna ratna luka, bila važno vojno-strateško središte tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Radi njene obrane, izgrađen je dinamičan sustav objekata koji se protezao od zapadne do istočne obale Istre uključujući i Mali Lošinj.

Sustav utvrda od bijelog vapnenca, savršeno uklopljen u krajolik, predstavlja iznimnu vojnu arhitekturu stvaranu i oblikovanu da sačuva grad, ne narušavajući mir i uobičajeni gradski život.

Danas je velik broj utvrda zarastao u makiju i često su teško pristupačne. U centru se mogu dobiti informacije do kojih se objekata i na koji način može doći, kao i ostvariti uvid u dokumentaciju i izvore za daljnja istraživanja ovog jedinstvenog kompleksa fortifikacija.

Rekonstrukcija života unutar utvrda

Izložba obuhvaća period od 1813. do 1918. godine. Tematski razmatra razne segmente nastanka i širenja fortifikacijskog sustava, načine gradnje i vrste utvrda, vrste naoružanja, ali i pokušava rekonstruirati ambijent i život unutar tvrđave, sudbine vojnika koji su u njima provodili puno vremena odvojeni od obitelji i socijalnog života.

Njome se ponajprije želi prikazati naša kulturno-povijesna baština, naš odnos prema njoj, brojnost i raznolikost građevina, njihova umjetnička i arhitektonska vrijednost, jer iako se radi o vojnim objektima, isključivo obrambenog karaktera, ti objekti nisu bili lišeni detalja koji su zahtijevali izuzetnu vještinu gradnje i osjećaj za estetiku. Izložba je i u multimedijskom smislu inovativna, kako bi i na taj način zainteresirala posjetitelje za temu koju obrađuje i za lokalitete na kojima se tvrđave nalaze.

Izrađena je interaktivna maketa južne Istre u kojoj je pohranjena sva prikupljena dokumentacija o sustavu i koja će služiti posjetiteljima kao svojevrsna info zona gdje mogu dobiti informacije o pulskim utvrdama i ostalim građevinama.

Pula glavna ratna luka Habsburške monarhije

Jedna od dviju autorica, Katarina Marić kaže da je Pula bila glavna ratna luka Habsburške monarhije i to je sintagma koja često stoji uz ime grada Pule.

„Ona je u trenutku time postala jedno strateško vojno mjesto na Mediteranu i naravno, na Jadranu i za njenu obranu bilo je potrebno izgraditi jedan prilično impresivan i važan fortifikacijski sustav“, dodaje Marić.

Fortifikacijski sustav zamišljen je tako da obuhvati 16 obrambenih okruga, tri obrambena pojasa i bilo je potrebno izgraditi 28 utvrda od kojih danas postoji njih 26 i više od 200 ostalih pripadajućih građevina kao što su skloništa, skladišta, razni laboratoriji, vodospreme, kamenolomi i sve ostalo potrebno za održavanje jednog ovakvog sustava.

Aplikacija s lokacijama pulskih utvrda

Prva prostorija je informacijski centar, svojevrsna ishodišna točka za istraživanje i ondje svi koji žele preko video materijala i ostalih materijala koje su prikupili mogu uvidjeti koliko je to veliki sustav.

Drugi dio izložbe predstavlja tipove utvrda, način gradnje i utvrdno naoružanje a kako su htjele dati dušu izložbi jer su u utvrdama i živjeli ljudi, posvetile su završni dio izložbe životu vojnika u utvrdi.

Izložba izlazi i van tih prostorija u dvorište Muzeja. Naime, postoji aplikacija proširene stvarnosti koja se zove Pula fort centar i koja dodatno objašnjava stvari vezane za utvrdu Kaštel i označava sve lokalitete pulskih utvrda.

U suterenu Kaštela, u tunelima u koje se može sići liftom, može se vidjeti dvije ratne epizode koje su se dogodile u Puli vezane za rušenje zračnog broda Citta di Jesi koji je srušen nedaleko Kamenjaka i čija je posada bila zarobljena upravo u zatvorima koji su se nalazili ispod utvrde.

Druga priča vezana je uz potapanje francuske podmornice Curie u pulskoj luci čija posada je također neko vrijeme provela u zatvorskim prostorima Muzeja.

Izložba će ostati otvorena bar pet godina, a nastavit će se prikupljati materijali od građana kako bi to postao edukativni centar.

„Iako smo svi svjesni tih divova u našem gradu, možda nam ponekad treba nekakav poticaj da tu svjesnost pretvorimo u savjest i da vlastitim angažmanom pokažemo koliko nam je stalno do ove vrlo važne kulturne baštine“,  zaključuje Marić.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.