U višnjanskom starom gradu, u baroknoj palači Sincich održano je peto izdanje međunarodnog festivala pjenušavih vina, sad već tradicionalne manifestacije u općini gdje je započela istarska priča pjenušavih vina.

Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan istaknuo je kako je od samog početka bio cilj promovirati pjenušava vina te kulturu njihovog pijenja. Višnjan je izrazito plodno tlo za pjenušce, geografski i orijentacijski, s izvanrednim vinogradarskim položajima koji pružaju vrhunsku sirovinu. Bez dobre sirovine, nema dobrog proizvoda. Veseli me što na našem području imamo više od dvadeset vinara koji proizvode vrhunska vina. Pjenušci su posebna niša u sektoru vinarstva, gdje zapravo iz probranih berbi iz najboljih položaja, kojeg na Višnjanštini ne nedostaje, možemo dobiti najbolje od najboljega. To su ponovno pokazale sestre Peršurić.

Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj iz godine u godinu raste, a upravo se u Istarskoj županiji proizvodi najviše. Istaknula je to ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu koja je otvorila ovogodišnji festival.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Darja Sokolić, istaknula je važnost ove manifestacije za poticanje proizvodnje i potrošnje pjenušaca u Hrvatskoj. Ako gledamo podatke za razdoblje od 2010. do prošle godine, vidimo da je proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj značajno porasla. 2010. godine, kada još nismo bili članica Europske unije imali smo samo 14 registriranih proizvođača i količina stavljena na tržište je bila 2 400 hektolitara pjenušca. U prošloj godini, na tržište je stavljeno oko 7 800 hektolitara. Od 0,4% udjela u proizvodnji vina, postotak proizvodnje pjenušca podigao se na 1,5%. Važno je za istaknuti da upravo Istarska županija prednjači u proizvodnji pjenušaca, a količina koja se stavila na tržište iz Istarske županije iznosi oko 2600 hektolitara.

U čast proizvođaču prvog pjenušca na našem području svake se godine dodjeljuje nagrada Dr. Đordano Peršurić za najbolje ocijenjeni pjenušac. Po četvrti put, nagrada odlazi u njegov podrum gdje su proizvodnju nastavile njegove kćerke. Ove godine, najbolji je pjenušac Misal Istra, posljednji pjenušac koji su Katarina i Ana kreirale zajedno s ocem.

Ana Peršurić Palčić istaknula je kako je Misal Istra najkompleksniji i najkompliciraniji pjenušac koji sestra i ona proizvode u podrumu. To je pjenušac koji zahtijeva, ne samo puno truda, rada, nego i jako puno strpljenja. Misal Istra je nastao iz berbi 2009., 2010., i 2011. Svaka od berbi je imala svoju tehnologiju proizvodnje, radi se o  tri potpuno različita stila malvazija. Kombinirali smo ih u podjednakim omjerima da bismo svakoj od tih berbi dali mogućnost da dođe do izražaja i da da najbolje od sebe. To je jedan suhi pjenušac, vrlo snažan i moćan. Idealan je za Badnjak jer paše uz bakalar na bijelo, uz nekakve naše domaće tradicijske sljedove kao što je, recimo, maneštra s bobićima pa čak i nekim običnim bazičnim jelima. Definitivno nije aperitivni, ali je svakako za sladokusce.

Ocjenjivačka komisija nije imala lak zadatak. U kategoriji klasičnih pjenušaca gotovo svim pristiglim uzorcima dodijeljena je zlatna medalja te dvije srebrne, a među onima proizvedenim charmat metodom bilo je 4 zlata, 9 srebra i 2 bronce. Član ocjenjivačke komisije, sommelier Emil Perdec, istaknuo je kako raste kvaliteta istarskih pjenušaca što dokazuje i peto izdanje ove manifestacije.

Posjetitelji su ove godine mogli kušati sedamdesetak vrhunskih pjenušaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Prvi put, na festivalu su pjenušce predstavili članovi udruge Kvarner wines. Emil Brusić iz udruge kvarnerskih vinara predstavio je udrugu koja okuplja od kojih svaka ima bar jednu etiketu pjenušca. Alen Matelić iz Vinarije Degrassi ističe da su pjenušci danas sastavni dio tržišta, dok Boris Vuglec iz Vinarije Vuglec Breg primjećuje porast popularnosti među gostima, posebice uz gastronomske delicije.

Petra Sanabor iz Vinarije Sanabor iz Slovenije, koja redovito sudjeluje na festivalu, istaknula je kako ih veseli što svake godine sudjeluju na manifestaciji gdje imaju priliku predstaviti svoje pjenušce.

Popularnost pjenušaca u našim krajevima kroz godine raste. Od vina za posebne prilike, posebice novogodišnja slavlja, danas je zauzeo poziciju vina koje se pije u svakoj prilici. Trendovi se prate u svim vinarijama, gotovo svaki podrum u Istri danas ima bar jednu etiketu pjenušavog vina.

U sklopu programa održane su i dvije edukativne radionice; Emil Perdec kao i svake godine usporedio je pobjednika festivala s eminentnim pjenušcem iz druge zemlje. Ove godine je to bio pjenušac Bjana iz Goriških brda. Doc.dr.sc. Toni Kujundžić sa sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održao je radionicu Stari i novi svijet u čaši. Edukativne radionice pružile su posjetiteljima dodatni uvid u svijet pjenušaca i njihovu raznolikost.

Festival pjenušavih vina u Višnjanu ponovno je potvrdio svoj status nezaobilazne manifestacije koja promovira pjenušce i kulturu njihova pijenja. Višnjan se ovom manifestacijom ponovno pokazao kao odličan domaćin i mjesto gdje se može popiti čašica najboljih pjenušaca.