Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja se tradicionalno održava na Žminjštini i promovira vazmene običaje i tradiciju. Uskrsno vrijeme u Istri je nezamislivo bez pince, ali i ove manifestacije koja ju slavi.

Vrijedni Žminjci i ove su godine obilježili uskrsno vrijeme promocijom tradicije i kulture ovog kraja. Miris pince, na Uličnicu se širio ulicama Žminja dok su vrijedne domaćice Zad kaštela pripremale pincu.

Direktorica turističke zajednice Općine Žminj, Lenka Šajina ističe kako se manifestacija od samog početka, već devet godina održava s ciljem promocije kulturne baštine, tradicije i običaja Žminjštine. Osjećamo se odgovornima da sve te običaje i našu kulturu prenesemo i na naše najmlađe. Tako će naša tradicija živjeti.

Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja podsjeća na ne tako davna vremena, kad je svaki vazmeni stol krasila domaća pinca. I danas je u većini domaćinstava nezaobilazna, ali rijetko se koja domaćica upušta u njezino pečenje.

Tradicija je postao i turniru u pićenju jaja u kojem se mogu okušati svi posjetitelji.

Kakva bi to fešta bila bez istarske supe. U goste su stigli Rovinjci koji sa Žminjcima već dugo pripremaju supu. Pokojni Pino Kuhar iz Žminja, cijenjeni kuhar i promotor istarske gastronomije jedan je od inicijatora Festivala istarske supe koji udruga Agrorovinj organizira u Rovinjskom Selu. Povodom manifestacije, osim klasične supe, pripremala se i supa s pincom i kavom.

U tradicionalnom izboru za najštabeleju pincu, vazmeni kolač i najlepče piturano jaje sudjelovale su domaćice iz cijele Istre. Na ocjenjivanje je stiglo 25 pinci, 14 različitih kolača i 12 kolekcija pituranih jaja. Najbolju pincu ove je godine ispekla Rozana Maretić. Najbolje uskrsne kolače, povetice s orasima i sirom, pripremila je Darinka Tomišić. Najljepšu kolekciju pituranih jaja oslikala je Nada Galant.

Uz domaću pincu i domaću supu obilježen je povratak manifestacija koje se nakon preduge zime nastavljaju održavati.