Na rovinjskom je malom molu u organizaciji Udruge Agrorovinj, održan 2. Ljetni Festival istarske supe na kojem su posjetitelji kupnjom male bukalete imali priliku kušati istarske supe, kako one tradicionalne, tako i kreativne.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Sudjelovalo je šest ekipa: žminjska ekipa, dvije ekipe iz Rovinjskog Sela – ekipa „Recreativo“ i „KUD Stjepan Žiža“, te dvije rovinjske – ekipa „Ribolovnog društva Meduza“ i ona „Nogometnog kluba Rovinj-Rovigno“. Ekipe su pripremale tradicionalne supe s teranom, prepečenim, pouljenim i popaprenim kruhom, ali i one kreativne kod kojih su se mogli koristiti širim spektrom namirnica. Festival, za razliku od njegovog zimskog izdanja, nije bio natjecateljskog karaktera, već je publika birala najbolju supu.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Udruga „Agrorovinj“ tom je prilikom pripremala upravo kreativnu, rovinjsku supu. Rovinjska je supa specifična po tome što je zaslađena medom, kao i rovinjskim Pelinkovcem koji daje aromatičnost i posebnost. Osim toga, tu je i suha smokva, prepečena i pouljena, te pouljen i popapren kruh, pojašnjava Kristijan Damijanić iz Agrorovinja.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

S bukaletom u ruci prolaznici su mogli uživati i u prizoru oživljene tradicije, događanju koje se istovremeno odvijalo također na malome molu. Svake godine pripremamo tradicionalne igre za mlade, a ove smo godine odlučiti vratiti i one za odrasle, primjerice nauljeni stup na moru kojega smo vratili nakon što ga u Rovinju nije bilo već dugi niz godina, rekla je Nives Giuricin, ravnateljica Ustanove Kuća o batani, organizatora tog događanja.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Čak se devet sudionika odlučilo okušati u spomenutoj igri, pri čemu su prva tri mjesta osvojili turisti. Osim toga, održana je i tradicionalna regata batana na vesla, a sudjelovali su seniori, juniori, među kojima i članovi Veslačkog kluba Arupinum, a po prvi put ove godine i tri žene. Ove su igre započele još dan ranije turnirima u briškuli i trešetu s 12 ekipa, a nastavilo se jučer uz nošenje kašeta i povlačenje konopa.