Brojni posjetitelji imali su priliku kušati tradicionalno vodnjansko desertno vino Vin de rosa, a osim kvalitete veliki je dojam ostavio i novi dizajn boce s kojim su se Vodnjanci istaknuli na ovogodišnjoj izložbi

Među više od 4000 etiketa vodnjanski Vin de rosa

Na međunarodnoj izložbi vina, Slow Wine Fair u Bologni udruga Istrian de Dignan predstavila je tradicionalno vodnjansko desertno vino Vin de rosa. Vodnjanci su se među 694 izlagača iz 23 zemlje istaknuli vrhunskom kvalitetom ovog gotovo zaboravljenog tradicionalnog vina Vodnjanštine čija je zaštita krenula upravo kroz uključivanje u međunarodnu Slow Food zajednicu. Isto tako, predstavljena su vina vinarija Teraboto i Babos iz Vodnjana, koji također proizvode Vin de rosa te su članovi Slow Food zajednice Istrian de Dignan Ecomuseum. Kroz sajam je u tri dana prošlo više od deset tisuća posjetitelja od kojih su više od polovice bili profesionalci, kupci i distributeri koji su u Bolognu došli kako bi istražili vinarije odabrane prema kriterijima Slow Food Manifesta za dobro, čisto i pošteno vino. Izloženo je preko 4000 etiketa, a sve su predstavljale etički i ekološki koherentan pristup proizvodnji vina.

Pravilnik za proizvodnju desertnog vina Vin de rosa

Voditelj Slow Food zajednice Istrian de Dignan Ecomuseum, Dino Babić predstavio je projekt zaštite i valorizacije vina Vin de rosa na radionicama, panel raspravama i okruglim stolovima koji su održani u sklopu izložbe. Vin de rosa je tradicionalno vino koje se proizvodi u malim količinama, a u zajednicu je uključeno samo sedam proizvođača. Vrlo je važno zaštititi taj proizvod kako bi očuvali našu tradiciju. Slow Food izrazito vrednuje naš trud i rad, a ostvareni rezultati su vrlo značajni na međunarodnoj razini. Slow Food nam je omogućio da koristimo njihovu metodologiju u stvaranju zajednice i tako smo napravili pravilnik za proizvodnju vina Vin de rosa zahvaljujući kojemu danas imamo standarde proizvodnje, ističe Babić.

Povratak gotovo izgubljenog muškata ruže u vodnjanske vinograde

Vin de rosa je desertno vino koje se tradicionalno proizvodi od prosušenog grožđa na području Vodnjanštine. Kako bi ga zaštitili, Slow Food zajednica Istrian de Dignan Ecomuseum u suradnji s međunarodnom zajednicom Slow Food pokrenula je Presidij Vin de rosa. Radi se o vinu koje se proizvodi od prosušenog grožđa sorte malvazija, muškat žuti, muškat bijeli i muškat ruža kao zasebnih sortnih vina ili kupaže. Tradicionalno se proizvodio od sorte muškat ruža koja je gotovo izumrla u vodnjanskim vinogradima te je osim zaštite vina cilj vratiti muškat ružu u vodnjanske vinograde.

Projekt Ecovinegoals

Veliku ulogu u izradi strategije očuvanja tradicije proizvodnje vina Vin de rosa ima projekt Ecovinegoals koji provodi udruga Informo zajedno s partnerima. Sabina Valić, predsjednica udruge INFORMO istaknula je kako je ova manifestacija bila odlična prilika za predstavljanje projekta čiji je cilj postavljanje temelja za primjenu agro-ekoloških praksi u vinogradarstvu u Istri, posebice na području gdje se proizvodi Vin de rosa.

Brojni posjetitelji imali su priliku kušati tradicionalno vodnjansko desertno vino Vin de rosa, a osim kvalitete veliki je dojam ostavio i novi dizajn boce s kojim su se Vodnjanci istaknuli na ovogodišnjoj izložbi.