Istarska vinska scena ponovno je zabljesnula na međunarodnoj pozornici, ovaj put na prestižnoj Slow Wine Fair u Bologni, gdje su se vodeći proizvođači i ljubitelji vina okupili kako bi istražili vrhunska vina odabrana prema kriterijima Slow Food Manifesta za dobro, čisto i pošteno vino.

Hrvatska delegacija na Slow Wine Fair u Bologni, FOTO: Kristina Macuka

Udruga Istrian de Dignan iz Vodnjana i ove je godine predstavila tradicionalno vodnjansko desertno vino Vin de rosa, ističući vrhunsku kvalitetu dragulja iz Vodnjanštine. Uz potporu Istarske županije, ove se godine pridružilo još pet vinarija iz Istre; Teraboto, Šegota, Omo, Lunika i Coslovich.

1000 izlagača iz 27 zemalja

Među 1000 izlagača od kojih više od polovice predstavlja certificirane organske, biodinamičke i vinarije u konverziji, iz svih talijanskih regija te 27 zemalja s pet kontinenata, hrvatska su vina pobudila veliki interes među posjetiteljima.

Kroz sajam je u tri dana prošlo više od deset tisuća posjetitelja od kojih su više od polovice bili profesionalci, kupci i distributeri koji su u Bolognu došli kako bi istražili vinarije odabrane prema kriterijima Slow Food Manifesta za dobro, čisto i pošteno vino. Izloženo je preko 5000 etiketa, a sve su predstavljale etički i ekološki koherentan pristup proizvodnji vina.

Proizvođači Vin de rosa, FOTO: Kristina Macuka

Na sajmu je predstavljen projekt zaštite i valorizacije desertnog vina Vin de rosa koje se proizvodi u malim količinama, a u zajednicu je uključeno samo sedam malih proizvođača. Sabina Valić iz udruge Istrian de Dignan istaknula je važnost promocije proizvodnje te očuvanja tradicionalnog vina Vin de rosa na ovako velikom međunarodnom sajmu. Vrlo je važno zaštititi taj proizvod kako bi očuvali našu tradiciju. Slow Food izrazito vrednuje naš trud i rad, a ostvareni rezultati su vrlo značajni na međunarodnoj razini. Slow Food nam je omogućio da koristimo njihovu metodologiju u stvaranju zajednice i tako smo napravili pravilnik za proizvodnju vina Vin de rosa zahvaljujući kojemu danas imamo standarde proizvodnje, ističe Valić.

Sabina Valić iz udruge Istrian de Dignan, FOTO: Kristina Macuka

Vin de rosa je desertno vino koje se tradicionalno proizvodi od prosušenog grožđa na području Vodnjanštine. Kako bi ga zaštitili, Slow Food zajednica Istrian de Dignan Ecomuseum u suradnji s međunarodnom zajednicom Slow Food pokrenula je Presidij Vin de rosa. Radi se o vinu koje se proizvodi od prosušenog grožđa sorte malvazija, muškat žuti, muškat bijeli i muškat ruža kao zasebnih sortnih vina ili kupaže. Tradicionalno se proizvodio od sorte muškat ruža koja je gotovo izumrla u vodnjanskim vinogradima te je osim zaštite vina cilj vratiti muškat ružu u vodnjanske vinograde.

Jedinstveni dizajn boce, FOTO: Kristina Macuka

Kako bi vinu Vin de rosa vinu dali značaj koji zaslužuje, izradili smo limitiranu seriju boca s posebnim dizajnom. Mali proizvodači će svake godine od svog malog obujma proizvodnje, u limitiranu seriju napuniti 100 boca. Svaka boca je unikat, izrađen od posebnog materijala. To će svakako doprinijeti i sadnji novih loza stare sorte muškat ruža u vodnjanskim vinogradima, zaključila je Valić.