Uskoro kreće rezidba maslina stoga je potrebno obnoviti znanje o rezidbi. U Vodnjanu se već godinama održava tečaj rezidbe maslina za maslinare i hobiste. Učiti dolaze iz svih dijelova Hrvatske, a nađe se i poneki stranac koji je uz nekretninu dobio i maslinik koji želi sam orezivati. Zbog velikog interesa i popunjavanja svih mjesta na prva dva tečaja, za prijavu je dostupan i treći termin od 31.3. – 2.4. 2023. Prijaviti se možete do 23.3.2023. online putem linka, slanjem e-maila na: info@istrian.org ili telefonski: 099 350 3590.

Moderno maslinarstvo zahtjeva neprestanu edukaciju i praćenje trendova. Sve kreće iz maslinika, stoga je vrlo važno uz pravilnu i pravovremenu zaštitu, pravilno orezati masline. I ove godine u Vodnjanu je održan jedinstven tečaj rezidbe maslina u organizaciji udruge Istrian de Dignan i učilišta Internatural na koji su došli maslinari i hobisti iz cijele Hrvatske.

Prvi tečaj je održan prije devet godina kada je udruga Istrian de Dignan zajedno s agronomima Ivicom Lađarevićem i Edijem Pastrovicchiom uvidjela potrebu za organizacijom edukacija za istarske maslinare. S godinama je tečaj prepoznat i danas u Vodnjan dolaze maslinari i hobisti iz cijele Hrvatske, ali i turisti koji su ovdje kupili nekretnine i žele sami orezati svoje masline.

Svake se godine na tečaju traži mjesto više jer se obično radi o demonstracijskim rezidbama gdje agronom pojašnjava rezidbu. Tečaj su vodili agronom Ivica Lađarević i Božidar Brščić, a polaznici su nakon odrađenog predavanja aktivno sudjelovali u rezidbi.

Polaznici uče kako formirati uzgojni oblik polikonične vaze koji je najprikladniji za naše područje. Agronom Ivica Lađarević naglašava kako je cilj tečaja da polaznici shvate cijeli proces i koliki treba biti intenzitet rezidbe, da znaju što i zašto režu. Koncept je takav da se radionica uvijek organizira vikendom. U petak je predavanje, teorijski dio, u kojem se obrađuje morfologija i fiziologija masline, da vidimo kako ona diše, kako ona živi kao takva i tehnike rezidbe. Zatim, u subotu i nedjelju se odvija praktični dio u maslinicima na maslinama različite dobi te zapuštenim maslinama. Pričamo o polikoničnoj vazi kao najboljem uzgoju za maslinu, ali to je u ovim našim uvjetima gdje su razmaci 5×5, 6×6. Postoje različita stabla koja nećete više vraćati u polikonične vaze, to su već spomenici prirode, stabla od 500 godina. Ona su u jednoj ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji problem, ali imamo puno onih koji takve masline imaju u dvorištima za dekoraciju.

Lađarević ističe kako ne valja žuriti u rezidbu te ne preporuča ulazak u maslinik prije 15.3. Kad vidite koji je pup lisni, koji cvijetni, odnosno koji će donijeti rod, to je najbolje vrijeme za rezidbu. Najbolje je krenuti u rezidbu kad je maslina već budna. Ako ju režemo prerano, onda ju budimo pa može doći do problema.

Ravnoteža između drvne i lisne mase

Nema tu velikih tajni u rezidbi. Stručnjaci, agronomi rado dijele svoje znanje i uvijek naglašavaju važnost ravnoteže između drvne i lisne mase. Lađarević ističe kako je najčešća greška nakupljanje drvne mase, kad ravnoteža ide u smjeru drva. Mi želimo prikazati ravnotežu u smjeru lista. To znači da je drvo isključivo kostur koji nosi lisnu masu, u biti male grančice koje su nama i rodne grančice koje nam donose prinose. Druga stvar je svjetlost. Mi želimo da je svaki dio krošnje u potpunosti osvjetljen. Time dobivamo ujednačeno sazrijevanje, ujednačenu berbu kao takvu, imamo plodove od vrha do dna u istom stanju zrelosti. Kad imamo forme u kojima su zatvorene, gdje svjetlost ne dolazi u sve dijelove krošnje, imamo one vršne dijelove biljke koji imaju super zreli, veliki i lijepi plod koji je onda najčešće već i pojedem od muhe jer ga se ne stigne ni pratit gore, a ovaj dolje još uvijek nije ni sazreo u potpunosti. I onda, ako imate prezrelo i nezrelo, ne dobijete optimalno. Treba biti sve optimalno da bi to bilo ono najbolje moguće maslinovo ulje, pojašnjava Lađarević.

Zbog velikog interesa i popunjavanja svih mjesta na prva dva tečaja, za prijavu je dostupan i treći termin od 31.3. – 2.4. 2023. Prijaviti se možete do 23.3.2023. online putem linka, slanjem e-maila na: info@istrian.org ili telefonski: 099 350 3590.