U Aquariumu Pula predstavljena je inovativna tehnika za dokumentaciju podvodne kulturne baštine – fotogrametrije, koja kao rezultat daje 3D modele korisne za promociju ronilačkog turizma kroz različite digitalne aplikacije.

Cilj susreta bio je jačanje turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu južne Istre, kroz zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodnih brodskih olupina.

Na predavanju je predstavljena nova brošura o pomorskoj zbirci Gallerion koja je otvorena i izložena u prostoru pulskog akvarija ove godine gdje se ističu potopljeni brodovi Austro-Ugarske mornarice poput bojnog broda klase Radetzky i jedrenjaka Isola d’oro. 

Holger Buss i Christian Harzhauser iz Beča, predstavili su tehniku podvodne fotogrametrije i sudbinu potopljenog putničkog parobroda “Baron Gautsch”, čiji su 3D model donirali zbirci Gallerion. 

Dive3D od 2019. postupkom fotogrametrije izrađuje 3D modele raznovrsnih podvodnih olupina. Radi se o tehnici određivanja oblika, veličine ili položaja nekog objekta pomoću snimaka, koja omogućuje brz, točan i detaljan pregled olupina. U kolovozu 2023. su Buss i Harzhauser ronili u okolici Nacionalnog parka Brijuni te napravili kompletan 3D-Scan Barun Gautscha.
 
Baron Gautsch prevozio je putnike iz Dalmacije u sjeverni Jadran. Izgrađen je 1908. godine u britanskom brodogradilištu, a na svoje posljednje putovanje isplovio je dva tjedna nakon početka I. svjetskog rata 12.8.1914. iz Kotora. Idući dan u 14.50 sati nedaleko od Brijunskih otoka naletio je na minsko polje i potonuo unutar nekoliko minuta. Unatoč blizini obale spašeno je samo 159 ljudi, a njih 177 izgubilo je život te se smatraju prvim žrtvama I. sv. rata.

 

Potopljeni parobrod Baron Gautsch, Admiralski brod Vis te Draga posjetitelji su mogli vidjeti u predpremijernom prikazivanju isječaka iz filmo o olupinama koje je režirao Felix Hosp iz tvrtke Hohe Media iz Graza.