Početkom godine krenuo je vinski mikro festival koji će se održavati jednom mjesečno u vinarijama diljem Istre. Ideju su zajedno realizirali portal Bookaleta i aplikacija Local Wineries.

Kao odgovor na predstavljanja istarskih vina i vinarija izvan istarskog poluotoka nastao je vinski mikro festival Zlatni žljuk. Radi se malim vinskim druženjima koji okupljaju vinare i ljubitelje vina, sommeliere te novinare, blogere i influencere. Pokretači ovog festivala su portal za kulturu stola u Istri Bookaleta te projekt Local Wineries, detaljni vodič vinarija u obliku mobilne aplikacije.

Vinski mikrofestival

Davor Šišović, urednik portala Bookaleta ističe kako Istra ima velike vinske sajmove i festivale, ali joj nedostaje niz manjih komornih vinskih druženja, amaterskih i stručnih. Događa se da se više zanimljivih mini vinskih događanja događa preko Učke, posebno u Zagrebu. Zato smo, nekolicina nas vinoljubaca amatera, naumili napraviti jednu seriju takvih druženja i u Istri. Događaj smo nazvali Mobilni istarski mikro vinski festival, odnosno Vinski mikro festival. U startu smo naumili da se on održava svaki put u drugom mjestu, barem jedanput mjesečno. Na tim druženjima, na kojima se okuplja deset do petnaest ljudi, kuša se deset do petnaest vina iz nekoliko vinarija. Ta vina se ocjenjuju i kroz godinu će se zbrajati i pred sam kraj godine dodijelit će se nagrade najbolje ocijenjenim vinima.

Nenad Karleuša, autor aplikacije Local Wineries pojašnjava kako je želja zaintrigirati ljude u Istri te izdignuti i one manje poznate vinare. Događa se da nam dolaze ljudi iz Zagreba i nameću svoje mišljenje. A zašto ne bi mi u Istri imali svoje mišljenje o našim vinima i odlučivali sami o našim sudbinama? Koje je bolje vino i tako dalje. Ne treba nama doći netko iz Zagreba to govoriti.

Zlatni žljuk u hodu je preimenovan u Zlatni mižol. Nakon prvog, uspješnog izdanja u vinariji Radanović u Bermu, na drugom je izdanju domaćinsko preuzela Vinarija Collis u Rovinju. Ukupna površina pod vinogradima iznosi tri hektara, a godišnje se proizvede od 15 – 20 tisuća boca. Također, kušala su se i vina vinarije Lunika iz Kanfanara i Ghira iz Novigrada. Pošto se radi o ekološkim proizvođačima, tematska večer posvećena je ekološkim vinima.

Juraj Mastilović iz vinarije Collis govori kako se sve više vinara počinje baviti ekološkom proizvodnjom vina i dodaje kako ga veseli što je domaćin drugog festivala. Ovo je jedinstven način promocije gdje se nalazi više vinara i u intimnoj atmosferi diskutira se o vinu. Vinari mogu učiti jedni od drugih.

Na izboru je bilo 14 vina koje su vinari predstavili svima prisutnima. Sommelier Siniša Škaberna govori kako se večeras kušalo i ocjenjivalo od bijelih suhih do crnih vina te jedno slatko vino. Tu su bili sommelieri, znalci i amateri – ljubitelji vina. Sa svih strana smo pogledali vino u jednoj razmjeni mišljenja, utisaka, iskustava i informacija. To je jedna vrijedna razmjena i divno da je počela i da će se nastaviti.

Tijekom druženja, spontano je odlučeno kako će nakon ocjenjivanja svih vina, sudionici odabrati vino koje je ostavilo najveći dojam na njih, neovisno o dodijeljenim ocjenama. Radi se o vinu Vita vinarije Collis iz berbe 2017.

Uspješno je odrađeno drugo izdanje ovog vinskog mikro festivala koji se za mjesec dana nastavlja u vinariji Ghira gdje će biti otkriven sljedeći domaćin.