Ove se godine ne bilježe rekordni urodi maslina.Slabiji je urod od lanjske berbe. Ni kakvoća nije kao lani, ali maslinovo ulje iz Istre i ove godine bit će u vrhu mediteranskih ulja. Pitamo koji su činitelji kakvoće; je li to boja zemlje, sortiment, položaj nasada, tradicija ili nešto peto.

Diljem Istre mogli ste i ovog listopada na cestama, trgovima i u logima vidjeti maslinare; neki sa škalunima i torbama, neki s tresačima, a ima onih koji uspješno koriste velike strojeve. Ulike će do polovice studenog uglavnom biti ubrane. Urod kako gdje.

Uz sve pogodnosti u istarskom maslinarstvu najveća zasluga u postignutoj kakvoći pripada čovjeku koji uspješno koristi sve bogomdane prednosti; crvena i siva tla, domaće i strane sorte, zemljopisni položaj, zatim stručnost u agrotehnici, zaštiti, berbi i preradi…

Svaki svoga tovara fali – ta sintagma dobro pristaje i maslinarima. Čije ekstra djevičansko ulje je najbolje kad su sva zlatna, sva najbolja. Ima li možda razlike u mikroklimatu?

Ljubav prema uliki i svi elementi o kojima smo govorili osjete se i u proizvodu, djevičanskom maslinovom ulju izuzetne kakvoće. Na žalost premalo ga koristimo; manje od dvije litre po stanovniku je hrvatski prosjek. Istra je danas bogat maslinarski kraj; svaki od nas ima šest stabala.