Loša godina za istarske maslinare. Zbog smrzavice početkom travnja i ljetne suše urodi su prepolovljeni. Na nekim položajima gotovo nema ploda dok su zahvaljujući mikroklimatu neke dispozicije prilično bogate.

Svi maslinari i uljari a podsjetili smo ih od najjužnijeg nono Bruno u Banjolama preko visokog Zamaska, maslinarskih Ipši i Čarvara na Poreštini, prisjećaju se 6. travnja. Taj je utorak očito odredio poljoprivrednu 2021. godinu.

Najmanji poljoprivrednici beru plod ručno uglavnom šmrkanjem i grabljenjem grana, srednji maslinari posjeduju moderne tresače, a najveći imaju vrlo učinkovite i skupe strojeve.

Klaudio Ipša je među prvim modernim maslinarima u srednjoj Istri. Četiri i pol tisuća svojih maslina  i one po susjednim sunčanim pozicijama u široj okolici preradit će u novoj modernoj uljari. A Ipši su imali dozvolu još 1929. godine.

Uz Ipšinu u Istri masline prerađuje više od 50 uljara, no, ne tako davno bile su;  stara galižanska, ona u Vodnjanu, Brtonigli, te Agrolagunina u Taru danas premještena u Poreč.

Šparna rupica na čepu boce maslinova ulja još će se morati suziti. Darivat će se najzaslužniji a svi ljubitelji ulja će obaviti što je u njihovoj moći kako bi dogodine rodile masline.  Na prirodu maslinar iz Krnjalože može malo utjecati.