Ova se godina neće se po mnogočemu pamtiti pa tako ni po tome da je Istra ponovno najbolja maslinarska regija na svijetu jer eto, to je već šesti put zaredom. Da imamo najbolje maslinovo ulje to već svi znaju pa zato nismo smjeli propustiti ni ovogodišnju berbu maslina koja se lagano bliži kraju.

I ove će godine iz istarskih maslinika izaći vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja koja će odnijeti zavidan broj zlatnih medalja na prestižnim svjetskim natjecanjima. Na žalost, ove godine nećemo ih moći kušati na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu kao i prijašnjih godina pa ćemo zato maslinare posjetiti u njihovim kušaonama, ne bi li se opskrbili za zimu koja je pred nama. A dok su još masline na stablima iskoristili smo priliku i otišli do maslinika da vidimo što možemo očekivati od ovogodišnjeg ulja.

Posjetili smo Tonu Grubešića u Loboriki. Kaže nam kako je zadovoljan ovogodišnjom berbom. Očekuju da će ubrati oko 14 tona maslina i u tjedan dana završiti berbu. Svoje maslinovo ulje i ove će godine poslati na prestižna svjetska natjecanja.

Za zlatne medalje i vrhunska maslinova ulja vrlo je važna prerada. Uljara tu igra važnu ulogu. Miro Pokrajac, maslinar i uljar iz Rovinja ističe kako je ove godine jako visoka kvaliteta ulja zboog balansa kiše i sunca. Kvaliteta se također može nadomijestiti s tehnologijom, gdje se može proizvesti tri do četiri okusa ulja. Veliki proizvođači, oni koji prodaju svoje ulje od lipnja i dalje, koriste najviše gorko. Oni koji vole ulja kao nekada, napravit će se slatka ulja. Tad se polifenoli spuštaju na najniži nivo. – pojašnjava nam Miro i naglašava kako se u Istri prodaju ulja od lipnja dalje pa treba zadržati te polifenole i nutritivne vrijednosti.

U uljari smo zatekli rovinjskog maslinara Dragu Turkovića, koji je na preradu donio upravo pobrane masline. Ove godine očekuje deset tona maslina. U masliniku se trenutno nalaze berači, a on je donio pobrane masline i pokupiti će već prerađeno ulje.

Kako bi poteklo što kvalitetnije maslinovo ulje masline je važno što prije preraditi. Svake godine svoja vrata otvaraju nove uljare, međutim još ih je malo.

Miro ističe kako je Hrvatska jedina država na svijetu koja prerađuje masline u tri države. Naglašava važnost otvaranja novih uljara, ali i povećanja kapaciteta postojećih. Dodaje kako nitko od vlasnika uljara ne može u tri tjedna špice isplatiti nove investicije i kako bi trebalo omogućiti potpore iz fondova za povećanje kapaciteta.

Završena je i berba najstarije masline na našem području. Više od 1600 godina stara maslina na Brijunima i ove će godine dati vrhunsko maslinovo ulje koje će se kao i dosad iskoristiti u promotivne svrhe.

Marno Milotić, ravnatelj javne ustanove Nacionalni park Brijuni priča nam kako je nekad na Brijunima bilo oko sedamdeset tisuća stabala maslina. Paul Kupelwieser je nekad imao trgovinu u Beču gdje su se prodavali proizvodi s Brijuna, međutim danas pošto je to zaštićeno područje takva proizvodnja više nije moguća. Danas se rade samo prezentacijske, edukacijske ture u tim poljima u vidu očuvanja i prezentacije eno-gastro kulture.

Djelatnici Nacionalnog parka Brijuni, u berbi su posebno oprezni kako ne bi oštetili ovu staru ljepoticu. Maslina se bere ručno kako se ne bi oštetila. Ove se godine s nje ubralo tridesetak kilograma maslina.

Godina 2020. odmiče i svi čekamo da završi, nadamo se kako ćemo u drugu godinu ponijeti vrhunsko maslinovo ulje i da ćemo ovu godinu barem po nečemu dobrome pamtiti.