Proljeće je najvažnije razdoblje za odlazak u maslinik. Maslina će uskoro procvasti, a prije toga valja odraditi proljetnu zaštitu u masliniku.

U masliniku je već obavljena jedna zaštita, i to protiv paunovog oka. Sada se već razmišlja o idućoj zaštiti i prihrani koju valja odraditi prije otvaranja cvijetova.

Agronom Edi Pastrovicchio pojašnjava kako se maslina sada nalazi u fazi resanja. U ovom trenutku pratimo moljca. Vidimo da je veliki let bio prošli tjedan. Sad će on krenuti s opozicijom, znači ostaviti svoja jajašca na resicama koje će raditi štetu. To je ta prva generacija moljca, odnosno cvjetna generacija koju moramo što više suzbiti kako bi sljedeće generacije, plodne, bilo što manje jer je ta generacija ekonomski najštetnija. Ona nam direktno smanjuje prinos jer svaki moljac znači jedan plod manje. – govori Pastrovichhio.

Izbacili su neke aktivne tvari koje su nam bile potrebne u ovom trenutku, baš za suzbijanje generacije na plodu. Zato ćemo ove godine još više morati paziti i pogoditi pravi trenutak kad primijeniti sredstva nakon oplodnje. Računamo da će cvatnja biti krajem svibnja, za petnaestak dan. Maslinari moraju biti spremni za obavljanje tih ključnih tretmana prije i poslije cvatnje, odnosno, obraniti se od napada moljca. Eventualno nakon cvatnje, odnosno nakon oplodnje, od svrdlaša. To su dva ključna trenutka gdje direktno utječemo na prinos s dva pravilna tretmana. – pojašnjava Pastrovicchio.

Veliki problem maslinarima stvaraju zapušteni i neobrađeni maslinici. Oni su idealno mjesto za razvijanje štetnika i bolesti. Pastrovicchio ističe kako koliko god se napora ulaže u zaštitu vlastitog maslinika, uvijek postoji rizik napada iz susjednih parcela koje su neobrađene. Kako to spriječiti? Najbolje napraviti jednu granicu, odnosno tretirati i taj red maslinika koji nije naš.