Na Gortanovom Brijegu održana je edukacijska radionica za uzgajivače istarskog goveda. Bilo je riječi o uzgojnom programu, kvalitetnom sijenu i zdravlju stada.
Program zaštite i uzgoja istarskog goveda pokrenut je devedesetih godina, a situacija nije bila nimalo obećavajuća. Stotinjak krava i četiri bika, bila su temelj opstanka ove autohtone pasmine. Gordan Šubara iz Agencije za ruralni razvoj Istre ističe kako su tada bili na rubu. Danas imamo preko 1150 krava. Imamo još nekakvih dvjestotinjak podmlatka i imamo stabilnih 60 do 70 bikova. To je ukupna populacija, podaci od prije tjedan dana. Nagađam da smo negdje na 2370 grla. To je recimo stabilna populacija. S jedne strane, dobra je ta situacija da se populacija raširila po Hrvatskoj. Veliki broj je danas i u Ličko-senjskoj županiji. Ono što mi u Istri trebamo voditi računa da se kod nas ne smanjuje. Da taj trend rasta bude prisutan i dalje kod nas. Zato je važno da pomognemo onim uzgajivačima koji žele povećavati svoja stada.
U uzgojnom programu od samog početka sudjeluje i Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Poteškoća je bilo u samom početku, bilo što se tiče razumijevanje od možemo reći ne toliko od regionalne, državne uprave o samoj važnosti tih autohtonih pasmina istarskog goveda. Međutim i budući da je Hrvatska otpočetka pristupila tim određenim programima i potpisala određene regule, brzo se prihvatila i odgovorno pristupala očuvanju resursa. Dala je u početku neke potpore koje su itekako u samom početku bile važne da i sami uzgajivači shvate da netko brine o njima. Naravno, nakon toga je uslijedilo povezivanje i s nama kao strukom gdje smo mi kao fakulteti, a evo ovdje i lokalna stručna zajednica, zajedno pomogli uzgajivačima da stanu na noge, prenoseći im neka svoja iskustva. Nakon donošenja uzgojnog programa, evo stalno smo u nekom kontaktu. Stalno radimo zajedno. Pa evo radimo zajedno i na promociji mesa istarskog goveda, reprodukciji i na svim ostalim pitanjima koji se tiču uzgajivača. Znači želimo da uzgajivači ostanu u fokusu, da ne budu sa strane.
Aldo Štifanić, Predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda ističe kako je situacija danas puno bolja, prvenstveno zahvaljujući državnoj potpori koja je pokrenuta 1994.godine i Istarskoj županiji koja potiče uzgoj istarskog goveda. Vrlo je važna i valorizacija mesa istarskog goveda pokrenuta od strane Azrri-ja. Sada u cijeloj Hrvatskoj imamo 130 registriranih uzgajivača koji su aktivni članovi u udruzi.
Stručnjaci i uzgajivači, okupili su se na Gortanovom Brigu na edukativnoj radionici o uzgoju i problematici istarskog goveda. Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Igor Merlić ističe kako su na edukaciji sudjelovali uvaženi profesori s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta. Obrađene su teme od uzgoja istarskog goveda pa do ishrane. Bilo je ovdje i nekoliko uzgajivača i s područja Istre te iz Primorsko-goranske županije, koji će ovo znanje moći iskoristiti u svom programu i uzgoju. Danas su dobili mnoge korisne informacije koje će i dalje potaknuti razvoj istarskog goveda.
Istarsko govedo poznato je po iznimnoj radnoj sposobnosti, izdržljivosti, ali i otpornosti čemu doprinosi i način uzgoja. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta ističe kako se radi o otpornom govedu. Međutim, neki rizici za zdravlje stada postoje i ono što je cilj suradnje Agronomskog fakulteta i Azrri-ja jest to je da možemo predvidjeti koje bi bolesti eventualno ugrožavale zdravlje unutar pojedinih stada, znači životinje na razini stada ili na populaciji istarskog goveda na razini županije. Ako znamo koje bolesti potencijalno prijete, onda ćemo znati preventivne zahvate kako da moguće gubitke svedemo na minimum.
Marija Špehar iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu naglašava kako je jedna važna stvar koja se koristi takozvana genomska informacija. Uzevši uzorak biološkog tkiva životinja i postupkom genotipizacije možemo dobiti dodatne informacije na molekularnoj razini koji nam onda iz te strane omogućavaju praćenje genetske raznolikosti ove populacije. Pored toga, dobivamo informacije o genskim defektima, odnosno genskim osobinama koje su karakteristične za ovu pasminu. Nadamo se da će se u budućnosti, kada će se prikupiti dovoljan broj fenotipskih podataka, znači podataka iz performans testa, da će se moći provoditi i genetsko vrednovanje, odnosno moći ćemo vršiti odabir jedinki obzirom na genetiku. Ali opet uzevši u obzir očuvanje genetske raznolikosti same populacije.
Iako je istarsko govedo skromnih zahtjeva što se tiče prehrane, valja obratiti pažnju na sijeno i optimalne rokove košnje. Josip Leto iz Agronomskog fakulteta naglašava kako je sijeno uz pašu najvažniji dio hrane za istarsko govedo. Ono gdje ljudi kod nas najviše griješe su optimalni rokovi košnje travnjaka. Često to rade jako kasno kada je u krmi svega onoga što životinji treba puno manje nego u optimalnim rokovima košnje. Kad imamo riješeno kvalitetno sjeno, onda svi drugi dodaci prehrani mogu biti u vrlo malim količinama. Svaki proizvođač koji uzgaja istarsko govedo, bi trebao obratiti posebnu pozornost na pripremu kvalitetnog sijena. Sijeno za istarsko govedo ne mora biti top kvalitete kao što je to za mliječna goveda, ali kad već imamo troškove, onda bi bilo dobro da ono što pripremamo bude što kvalitetnije i da što više odgovara hranidbenim potrebama životinja.
U sklopu radionice predstavljena je i znanstvena ekspertna skupina za zaštitu izvornih pasmina Hrvatske. Sven Menčik iz Veterinarskog fakulteta na edukaciji je predstavio znanstvenu ekspertnu skupinu za zaštitu izvornih pasmina Hrvatske. Malo smo se osvrnuli na podatke s kojima trenutačno raspolažemo u cilju očuvanja svih izvornih pasmina, odnosno njihovih specifičnosti. Referentna ekspertna mreža će u budućnosti imati zadatak očuvati te pasmine, odnosno samu vrstu same životinje koje su vezane za usko specifično uzgojno područje. Situacija je za neke pasmine stabilna, međutim određene pasmine su ugrožene i tu ćemo kao znanstveno stručna zajednica u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede trebati djelovati na više organizacijskih sposobnosti svih nas, da te pasmine izvučemo iz kritično ugroženih na one koje su stabilne.
Iako je populacija istarskog goveda stabilna, njegovo očuvanje i dalje traje. Uzgajivači se svakodnevno susreću s brojnim izazovima u uzgoju ovog živog suvenira Istre. Njegovim bi putem uskoro trebala krenuti i istarska koza.