Nakon Istarskog meda, u Istru je stigla i prijelazna nacionalna zaštita izvornosti za Meso Istarskog goveda. Zajedno sa susjednom Slovenijom na putu je prema zaštiti na razini Europske unije.

Istra se dosad može pohvaliti s dvije zaštićene oznake izvornosti; za Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra. Na putu prema Europi odnedavno je Istarski med, a posljednja prijelazna nacionalna zaštita izvornosti stigla je za Meso istarskog goveda.

Zajednička zaštita sa susjednom Slovenijom

Ezio Pinzan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije ističe kako Istarska županija ulaže u oznake izvornosti kako bi se povećala proizvodnja tih proizvoda. Danas je kupcu vrlo važno otkud proizvod dolazi, a ova oznaka garantira da su sve faze proizvodnje provedene na tom području. Vidjeli smo na ostalim proizvodima, na cijelom području Europske unije, da bi označavanje oznakom izvornosti trebalo povećati potražnju. S druge strane, pošto je proizvodnja moguća samo na proizvodnom području, a to je Istarska županija, slovenski dio Istre, Primorje i otoci samo je na tom području moguće proizvoditi. Posljedično očekujemo povećanje proizvodnje – pojašnjava nam Pinzan.

Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre ističe kako je to samo jedan korak ka dobivanju konačne zaštite izvornosti na razini Europske unije. Na zaštiti radimo zajedno sa slovenskom stranom koja ima svoje uzgajivače. Oni su također predali specifikaciju i čekaju da im resorno ministarstvo odobri tu oznaku u Sloveniji. Kad im odobri, tad idemo zajedno prema Europskoj uniji da dobijemo Zaštićenu oznaku izvornosti koju očekujemo do kraja godine.

Prije osam godina deset steonih junica Istarskog goveda isporučeno je u slovenski dio Istre u sklopu APRO, programa Europske unije za pograničnu suradnju. Meso istarskog goveda četvrti je proizvod koji ćemo zaštititi zajedno sa Slovenijom.

Proizvodno područje definirano specifikacijom

Pošto se dio Istarskog goveda uzgaja izvan definiranog proizvodnog područja, ti proizvođači gube pravo na korištenje naziva Meso istarskog goveda za plasman mesa na tržište. Na području Hrvatske, meso istarskog goveda zasad plasira na tržište samo AZRRI. Svi proizvođači s definiranog proizvodnog područja koji udovolje specifikaciji također ga mogu plasirati.

Zaštita mesa istarskog goveda jedan je od alata u pomoći zaštiti pasmine

Kuhari su nam bili odličan medij i odličan alat putem kojeg smo mesu istarskog goveda dali dodanu vrijednost jer ono nije isto kao i meso ostalih komercijalnih pasmina. Tu je vrijednost trebalo iskoristiti na tanjuru, u padeli i na menijima mnogih agroturizama, konoba i restorana te hotela s pet zvijezdica – kaže Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva, i dodaje – Doprinos je dao i naš Edukacijski gastronomski centar gdje su se održale mnoge radionice na temu mesa istarskog goveda na čelu s našim kuharima mentorima.

Istarsko govedo – živi suvenir

Istarsko govedo živi je suvenir naše županije koji je ne tako davno gotovo nestao. Modernizacijom mehanizacije postao je nepotreban u poljoprivredi što je dovelo do smanjena grla. Istarsko je govedo još uvijek visoko ugroženo, trenutno je dvije tisuće grla, ali brojimo li samo rasplodna grla broj je ipak manji. Savez uzgajivača istarskog goveda traži povećanje potpora za uzgoj koje u ovom trenutku iznose 440 Eura.

Mi smo još uvijek visoko ugroženi jer za izlazak iz ugroženosti treba sedam tisuća plotkinja. Prema zadnjem popisu iz 2019. godine imamo 1262 rasplodna grla, ostalo su muška grla, bikovi… – pojašnjava nam Aldo Štifanić, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda i dodaje – Nama je važno da nekoliko godina broj ne pada. Godišnje se dižemo za 40, 50, 60 grla. Do sedam tisuća će nam vjerojatno trebati još trideset godina, a jedini problem je ekonomska izdržljivost.

Prosječna starost uzgajivača istarskog goveda iznosi 65 godina što je zabrinjavajuća statistika za opstanak pasmine. Nadamo se kako će ova oznaka privući više mladih da se uključe u program i stvore sigurniji temelj za opstanak živog suvenira Istarske županije.