U sklopu INTERREG MARLESS projekta ponovno je održana akcija čišćenja podmorja Južne luke Rovinj-Rovigno, pri čemu je prikupljeno 503 kilograma otpada. Od 4038 predmeta, 70% čini plastika, 11% staklo, a 10% metal. Brojni su bili sitni plastični predmeti, od kojih su prevladavali plastične čaše i omoti prehrambenih namirnica. Među staklom i metalom prevladavale su limenke pića i staklene boce.

Ovaj je potez prije samo tri mjeseca čistilo sedamdesetak ronilaca istarskih, ali i hrvatskih klubova, dok je ovoga puta akciji prisustvovalo nešto manje od četrdeset njih s područja Istre. Podsjećamo, u lipnju je u gotovo duplo većem sastavu tijekom jednog sata izvađeno više od tonu otpada, mahom plastike, dok je još 2019. na tom području pronađeno oko tonu i tristo kilograma otpada.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Cilj je utvrditi podrijetlo samog otpada i na temelju toga predložiti neke mjere kako ne bismo uzaludno samo čistili iz godine u godinu, odnosno iz perioda u period, nego kako bi mjere doprinijele smanjenju udjela otpada, objasnila je Doris Pajković iz Istarske Regionalne Energetske Agencije, koja je financirala ovu akciju.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Nakon što su djelatnici Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković razvrstali, izmjerili i popisali otpad, za njega su se prikladno zbrinuli djelatnici Komunalnog servisa Rovinj-Rovigno.

Za odličnu organizaciju još jedne uspješne rovinjske eko akcije zaslužan je Klub podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno, u suradnji s CIM-om, te uz pomoć lokalnih JVP-a, Lučke uprave i Komunalnog servisa, te podršku Grada Rovinja-Rovigno i njegove Turističke zajednice.