Ronioci iz cijele Istre okupili su se na 25. seminaru Ronilačkog saveza Istarske županije. Predstavljene su priče o projektima čišćenja podmorja, podvodnoj arheologiji te umjetnosti podvodne fotografije.

Aldo Verbanac, tajnik Ronilačkog saveza Istarske županije naglasio je važnost okupljanja, Seminar organiziramo svake godine kako bi se upoznali s novitetima u ronilaštvu i kako bi nam kolege ispričale svoja iskustva iz akcija koje su imali tijekom godine. Današnje teme koje su interesantne za sve nas zato što su predavači vrhunski stručnjaci koji nam prezentiraju svoja saznanja i iskustva. Drago mi je da ovdje danas ima jako puno mladih ljudi, a ono što me posebno veseli je što imamo ženskih instruktora i ženskih voditelja.

Pregled i analiza pličine Gljiva

Anton Prekalj, predsjednik ronilačkog saveza Istarske županije te tajnik ronilačkog kluba Ugor iz Vrsara, okupljenima je predstavio rezultate projekta Pregled i analiza pličine Gljiva, ali i izazove s kojima se klub suočio kako bi uspješno proveo projekt. Naš je cilj bio očistiti Gljivu od zaostalih ribolovnih alata, a nakon toga i sve ostale šeke. Kako bi to napravili bila nam je potrebna oprema. Javili smo se na projekt i dobili sredstva. Htio sam s ostalima podijeliti to iskustvo te pokazati i objasniti kako i ostali klubovi to mogu kao i mi. Ali treba biti oprezan i pažljiv prilikom odabira projekta i potrebno je imati ljude koji će to odraditi.

Plićina Gljiva prije čišćenja, FOTO: RK Ugor

Podvodna fotografija

Poznati podvodni fotograf, Marinko Babić, okupljene je uveo u svijet podvodne fotografije. Nisu to samo fotografije, već priče o avanturi, ljepoti i tajnama koje krije podvodni svijet. Za uspješno bavljenje podvodnom fotografijom potrebno je imati tri sposobnosti. Dakle, treba znati baratati fotoaparatom, treba imati neku ronilačku vještinu i treba poznavati podvodno okruženje. Scuba ronioci uglavnom preskaču onih prvih pet ili deset metara dubine, a tu je ustvari najbujniji život. IU svojoj prezentaciji želim pokazati roniocima koliko se zanimljivih motiva nalazi upravo na tih prvih pet metara dubine.

Predstavljanje knjige Kako smo zaronili

Na seminaru je predstavljena knjiga Kako smo zaronili autora Lucia Lorencina koja opisuje nastanak ronilačkog kluba u Medulinu. Mnogo smo napravili da zaokružimo 45 godina ronilačkog kluba u Medulinu gdje sad imamo pet ronilačkih klubova od kojih svaki ima svoju specifičnost, od podvodnog ribolova, natjecanja u ronjenju, podvodne arheologije i biologije do obuke ronjenja. Namjera je bila da se zabilježi jedan period rada nekoliko udruga, a pošto smo mi tu ronilački savez koji objedinjuje 17 ronilačkih klubova, da i ostale upoznamo s radom kluba iz Medulina.

Novosti iz podvodne arheologije

Ida Uhač Koncani iz Arheološkog muzeja Istre predstavila je novosti iz podvodne arheologije te važnosti ronioca koji sudjeluju u istraživanju. U prezentaciji sam htjela predstaviti istraživanja na kojima smo radili, prvenstveno vađenje prapovijesnog šivanog broda iz Zambratije te dio projekta Istarsko podmorje kojeg vodimo već nekoliko godina na području medulinskog akvatorija. Radi se o jednoj rimskoj solani, zasad jedinoj poznatoj na sjevernom Jadranu, koja se pruža u podmorju uvale Bijece kod Medulina.

Vađenje šivanog broda iz Zambratije, FOTO: Arheološki muzej Istre

Osim zanimljivih tema koje su predstavljene na seminaru, ovakva okupljanja svakako pridonose i povezivanju ronilačke zajednice, razmjeni iskustava te potiču na suradnju u zaštiti podvodnog okoliša.