Na pulskoj tržnici okupili su se učenici Gimnazije Pula, kuhar Rade Morarević iz pulskog kluba 50+ te uz podršku voditeljica iz Zelene Istre i Pula Herculanee učili su kuhati jela kojima se smanjuje nastanak otpada od hrane, a sve što su skuhali donirali su prenoćištu za beskućnike Rachem

Pripremljen je veliki lonac tradicionalne maneštre u koji ide svo povrća koje je ostalo u frižideru, pritom pokazujući kako se od preostalog povrća može stvoriti ukusno i hranjivo jelo. Također, pripremljeno je tradicionalno jelo od starog kruha, strata, obogaćena kobasicama, vrhnjem, jajima i sirom. Osim sprječavanja u rasipanju hranom te praktičnom i štedljivom kuhanju, međugeneracijsko je druženje omogućilo jedan topli obrok za beskućnike.

FOTO: Zelena Istra

U blagdansko vrijeme, potrošačka groznica često rezultira povećanjem količine otpada, a posebno otpada od hrane nakon obilnih blagdanskih gozbi. Svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 68 kilograma zdravstveno ispravne hrane, što ukazuje na važnost sprečavanja rasipanja hrane. Alarmantni su i globalni podaci koji pokazuju da čak 30% hrane proizvedene za ljudsku prehranu postane otpad.

Ova radionica ima cilj podići svijest učenika o problemu otpada hrane te ih naučiti praktičnim vještinama kako ga smanjiti. Radionica se održala u prostoru edukacijske kuhinje Gradske tržnice Pula, a sudjelovali su učenici 2e razreda Gimnazije Pula uz pratnju profesorice Karin Bolković. 

FOTO: Zelena Istra

Organizatori pozivaju građane koji također žele donirati topli obrok ili blagdanske kolače da se jave prenoćištu za beskućnike „Rachem” i oni će rado prihvatiti donaciju. Kontakte Udruge Institut, koja vodi prenoćište, građani mogu pronaći na internetu.

Organizatori, Zelena Istra i Pula Herculanea, u suradnji s Gradom Pula, provode seriju edukativnih događanja kako bi građane informirali o važnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe te pravilnog odvajanja otpada.