Javna ustanova Natura Histrica poziva sve zainteresirane građane da se pridruže u promatranju ptica močvarica u subotu, 4. veljače 2023. godine na ušću rijeke Mirne povodom Međunarodnog dana vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače.

Mjesto sastanka je Antenal, a promatranje ptica odvijat će se 11:00 – 15:00 sati. Javna ustanova  Natura Histrica osigurava sudionicima dalekozore i dva durbina za promatranje te stručnu pomoć pri identifikaciji vrsta. Pozivaju se sudionici, da ukoliko imaju mogućnost, ponesu fotoaparate i vlastitu opremu za promatranje ptica. Naglašavaju kako je potrebno prikladno se odjenuti za teren, što uključuje slojevitu odjeću, čvrstu obuću, šal, kapu i rukavice, a nije naodmet ponijeti termosicu s toplim čajem i terensku bilježnicu za upisivanje podataka o uočenim vrstama ptica. Radi lakše organizacije, mole se zainteresirani građani da najave svoje sudjelovanje do petka, 3.veljače e-mailom na edu@natura-histrica.hr, putem Facebook poruke ili na telefon 098 1303962.

Građanska znanost za smanjenje stradavanja vodozemaca na prometnicama

Osim promatranja ptica, povodom Međunarodnog dana vlažnih staništa Natura Histrica pokreće i akciju građanske znanosti (citizen science) za smanjenje stradavanja vodozemaca na prometnicama. Pozivaju se građani da se uključe u akciju prikupljanja podataka o crnim točkama za vodozemce na istarskim prometnicama. Pojašnjavaju kako neke vrste vodozemaca, uglavnom žaba, u proljeće kad započne sezona parenja, masovno migriraju s područja na kojem su provele zimu prema mjestima na kojima će položiti jajašca – različitim lokvama, potocima, kanalima i dr. Nažalost, tom ih prilikom nemali broj strada na prometnicama, što može imati vrlo značajan negativan utjecaj na brojnost njihovih populacija. U Istri se to u prvom redu odnosi na krastaču (Bufo bufo), šumsku smeđu žabu (Rana dalmatina) i lombardijsku smeđu žabu (Rana latastei). Često se na cestama mogu vidjeti i pregaženi pjegavi daždevnjaci (Salamandra salamandra).

S obzirom da se migracije najčešće odvijaju noću, žabe koje iskaču ispred automobilskih svjetala prilično je lako uočiti. Vozači se mole da uspore vožnju i pokušaju izbjeći gaženje žaba, ne ugrožavajući svoju ni tuđu sigurnost u prometu. Migracije intenzivno traju najčešće tjedan do dva, a započinju u veljači ili ožujku, ovisno o temperaturi i vremenskim prilikama na nekom području.

Prikupljanje podataka putem obrasca na stranicama JU Natura Histrica

Vodozemci su svojim životnim ciklusom vezani uz vlažna staništa, poput lokvi, potoka, kanala i jezera, a njihovim nestankom značajno se smanjuju i šanse za opstanak populacija pojedinih vrsta na lokalnoj razini. Na web stranici i Facebook stranici Javne ustanove Natura Histrica biti će objavljen obrazac za slanje podataka o lokacijama stradavanja žaba i drugih vodozemaca. Prikupljeni podaci poslužit će u zajedničkom planiranju buduće akcije spašavanja vodozemaca uz pokušaj dogovaranja postavljanja prometnih znakova s upozorenjima na migracije žaba.

Iz Nature Histrice pojašnjavaju kako će u prvoj fazi identificirati dijelove prometnica na kojima je zabilježeno masovno stradavanje žaba. Ta su mjesta najčešće u blizini područja pogodnih za mriješćenje, odnosno polaganje polaganja jajašca. Mole se građani da dojave ukoliko znaju ili uoče takva mjesta.

Više o Međunarodnom danu vlažnih staništa možete saznati OVDJE.