Udruga pčelara Pula od 7. do 9. prosinca organizirala je Dane otvorenih vrata u povodu sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara koji se obilježava 7. prosinca, a tom je prilikom kroz Udrugu prošlo stotinjak posjetitelja.

Bila je to prilika za organizirane skupine, posebno djecu i mlade, ali i zainteresirane pojedince da posjete izložbeni postav Udruge „Više od pčele“. Dani otvorenih vrata održali su se u prostoru Udruge na adresi Zagrebačka 12, u Puli.

„Zadovoljni smo odazivom jer znamo jer da se svaki ciljani posjet ovom, ipak specifičnom području, dogodio zbog zanimanja za pčele i pčelarstvo. Posebno me veseli što smo uspjeli dobiti i neke nove članove kojima je upravo posjet našoj udruzi bio dodatni motiv da se učlani u Udrugu pčelara Pula“, rekao nam je predsjednik Udruge pčelara Pule, Nediljko Landeka. 

Zašto su pčele važne?

Posjetitelji su od pčelara, članova Udruge, mogli čuti zašto su pčele upravo danas toliko važne, ali i ugrožene, kako izgleda njihov život te kako se one danas uzgajaju kako bi nam dale vrijedne proizvode.

„Zanimljiv je bio i posjet studenata druge godine Fakulteta  prirodnih znanosti Sveučilišta u Puli sa svojom profesoricom doc.dr.sc. Petrom Burić. Njih su posebno zanimale osobitosti genetike kod pčela koju prepoznajemo kao specifičnosti mužjaka pčela, truta, koji se često u genetici spominju kao primjer haploidnih broja kromosoma. To znači prisutnost samo jedne garniture kromosoma, jer se razvijaju iz neoplođenih jajašaca, odnosno, imaju samo majku i njene gene“, rekao je Landeka istaknuvši kako se ipak nekako najviše vesele posjeti djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Za njih su u svom postavu pripremili i dvije priče, jednu o vrsti noćnog leptira po imenu mrtvačka glava koji se zavlači u košnice krasti med te drugu o samozatajnoj pčeli samici, pčeli rezačici, koja od komadića lišća gradi gnijezdo u koje polaže jaja.

Predavanje o praktičnom pčelarenju i kontroli varoe

Kako nam je rekao Landeka, držalo se i prigodno predavanje za pčelare poznatog pčelara iz Crikvenice, Jurice Manestra pod naslovom „Praktično pčelarenje fararovom košnicom i kontrola varoe oksalo-glicerinskim krpama“ koje je bilo iznimno dobro posjećeno.

On je pričao o pčelarenju u uvjetima oskudnih paša kakve su često i u Istri, primjenom manjih, farar košnica.

„Iako su Dani otvorenih vrata službeno završili ukoliko netko želi posjetiti naš postav “Više od pčele” može se slobodno najaviti i dogovoriti posjet. Netko od naših pčelara – volontera rado će ih dočekati, održati kratko predavanje i provesti kroz izložbeni postav“, pozvao je Landeka.