Iz male tvornice zdravlja izlaze mnogi vrijedni proizvodi. Osim što svojim zujanjem već dovoljno rade za cijelo čovječanstvo, ima tu još; med, pelud, vosak, propolis te matična mliječ.

Pčelinjak je mala tvornica velikih proizvoda koje ni jedna druga vrsta ne može proizvesti. Na samom vrhu pčelinjih proizvoda nalazi se matična mliječ, hrana u kojoj u društvu pčela uživa samo matica.

Matična mliječ je najkvalitetniji proizvod što pčela proizvodi. Kažu da je to hrana kraljice, hrana kraljeva. – ističe pčelar Dario Vežnaver. Tom matičnom mliječi, hrane se sve ličinke samo prva dva dana, dok se matica njome hrani cijeli život. Pčele se kasnije hrane medom i peludom. Usporedbe radi, jedna pčela radilica uljetnim mjesecima živi mjesec, mjesec i pol dana, dok matica živi tri do pet godina.

Matičnu mliječ teže ćete pronaći na tržištu iz razloga što je rijetki pčelari skupljaju. Količine su male, a posla je puno.

Pčelar Boris Hrvatin pojašnjava nam kako za skupljanje matične mliječi treba malo drugačije pripremiti pčele nego kad je to za med. Okvir treba staviti na točno određeno mjesto u točno određenu košnicu. Ne može se skupljati u svakoj košnici, zajednica mora biti vrlo jaka. Količine koje ćemo dobiti ovise o pašnim prilikama u razdoblju kad je okvir s matičnjacima unutra.

Matičnu mliječ skupljamo kad imamo najviše pčela u košnici. To je većinom krajem travnja, u svibnju i djelu lipnja kad ima najviše unosa nektara i cvjetnog praha. Tad možemo skupljati tu matičnu mliječ. – pojašnjava nam Dario Vežnaver.  

Vežnaveri su matičnu mliječ počeli skupljati na inicijativu Dariove supruge Elde. Dario ide na pčelinjak, kontrolira pčele. Ja idem na drugi pčelinjak, vadim okvire od matične mliječi i dođem doma. Nevjesta mi pomogne s vađenjem i presađivanjem. Ja izvadim matičnu mliječ i ponovno vraćam okvire u košnicu. – pojašnjava nam Elda Vežnaver podjelu posla oko vađenja matične mliječi i dodaje – Kad izvadimo matičnu mliječ, nastojimo je što prije staviti u hladno.

Proizvodnja matične mliječi vremenski je ograničena. Vrlo je važno u što kraćem vremenu skupiti matičnu mliječ i okvir s kojeg se skuplja vratiti u pčelinjak.

Ličinku treba s iglom presaditi iz obične radiličke stanice u matičnu stanicu. Pčele tad hrane ličinku kao da će postati buduća matica i oko nje nose matičnu mliječ. Taj ciklus traje oko 70 sati. Nakon 70 sati treba uzeti te matičnjake i skupit matičnu mliječ. U te stanice opet presađujemo druge ličinke i cijeli ciklus ide opet ispočetka. – objašnjava nam Hrvatin proces skupljanja matične mliječi.

Matična mliječ se direktno iz matičnjaka stavlja u bočice koje su namijenjene krajnjem korisniku. Kad se bočica napuni prvo ide u frižider da se rashladi, a zatim u zamrzivač. Hrvatin dodaje kako se u zamrzivaču može čuvati više godina jer ne gubi na kvaliteti. – ističe Hrvatin.

Količina matične mliječi koju će pčelari izvaditi iz matičnjaka ovisi o pašnim prilikama. Elda Vežnaver govori nam kako je za jedan gram matične mliječi ponekad dovoljan samo jedan matičnjak, a koji put potrebna su tri, četiri. Ovisi koliko su popunjeni. Hrvatin nam pojašnjava kako u košnici na jednom okviru zna biti od deset do dvadeset, dvadeset i pet grama. Ovisno o jačini pčelinje zajednici i pašnim prilikama. Ističe kako je trenutno nešto lošija situacija pa matičnjaci nisu toliko popunjeni.

Matična mliječ tražen je proizvod. Jako je dobra za imunitet, a vrlo je tražena kod težih oboljenja. Vežnaver ističe kako je nažalost u 80 – 90% slučajeva situacija da su kupci pacijenti koji su na kemoterapiji ili na zračenjima. Doktori im savjetuju da kupe matičnu mliječ. Povratne informacije su jako pozitivne, pojedinci se javljaju i govore da im je matična mliječ pomogla. To im je najveća cijena i nagrada da su nekome pomogli.

Elda dodaje kako je matična mliječ jako dobra za jačanje imuniteta. U tom slučaju, bilo bi poželjno četiri puta godišnje napravit kuru. Mjesec dana koristit, zatim dva mjeseca pauze. I tako četiri puta na godinu. Ne možemo očekivati rezultate od jednog korištenja. Imunitet traba održavat. Dario dodaje kako se matična mliječ uzima svako jutro natašte podjezično. Poslije toga se ne bi smjelo jesti ni piti  barem pola sata. Uz matičnu mliječ mi preporučamo i apikompleks, to je proizvod u kojem su pomiješani svi naši medovi, 20% cvjetnog praha i propolisa.

Cijena matične mliječi varira, od 15 do 20 kuna po gramu. Pronaći ju možete u raznim oblicima, ali ipak preporuča se čista. Kao i za sve ostale proizvode, preporuka je da matičnu mliječ kupujete direktno kod pčelara, nikako na štandu, uvijek iz hladnjaka ili zamrzivača. Mi ćemo preporučiti da ju kupite kod naših sugovornika, gdje smo iz prve ruke vidjeli kako izgleda skupljanje i uvjerili se u ispravnost i kvalitetu proizvoda.