Pčelarsko edukacijski centar u Puli u zimskim mjesecima redovito okuplja brojne pčelare koji dolaze na predavanja kako bi proširili svoje znanje o aktualnostima u pčelarstvu. Ovaj mjesec, na redu je matica – kraljica pčela.

Pčelarsko edukacijski centar kao mjesto edukacije

Nediljko Landeka, predsjednik Udruge pčelara Pula istaknuo je važnost Centra kao mjesta gdje se posjetitelji mogu educirati o životu i važnosti pčele. Ovdje organiziramo različite posjete skupina, najčešće škola i vrtića. Isto tako, svaki mjesec organiziramo neko predavanje zanimljive i aktualne tematike, rekao je Landeka.

Predavanje je privuklo znatan broj pčelara iz cijele Istre koji su došli kako bi čuli više o vitalnoj ulozi matice u pčelarstvu te kako bi proširili svoje znanje o uzgoju i selekciji matica. Predavanje je održao docent Marin Kovačić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji je s prisutnima podijelio svoje bogato znanje i iskustvo.

FOTO: Kristina Macuka

Kovačić: U uzgoju kvalitetnih matica ključan je proces selekcije 

Ovo predavanje je prilika za pčelare da bolje razumiju osnovne elemente uzgoja matica i proces selekcije koji je ključan za razvoj pčelinje zajednice, istaknuo je docent Kovačić. Selekcijski rad u pčelarstvu podrazumijeva uzgoj pčela koje proizvode više meda, manje su agresivne prema pčelarima i bolje se razvijaju tijekom sezone. Kroz predavanje, nastojati ću pčelarima prikazati sve aspekte uzgoja matica.

Image by xiSerge from Pixabay

U Hrvatskoj djeluje Udruga uzgajivača certificiranih matica pčela koja provodi uzgojni program propisan od strane Ministarstva poljoprivrede. Uzgoj matica je ključan za kvalitetu pčelinjih zajednica, naglasio je docent Kovačić. Certificirani uzgajivači matica provode selekcijski rad i osiguravaju matice s poboljšanim svojstvima, poput veće produktivnosti i otpornosti na bolesti.

FOTO: Kristina Macuka

Predavanje je privuklo veliki broj pčelara iz cijele Istre. Iako većina nabavlja matice od certificiranih uzgajivača, vrlo često i sami uzgoje vlastite matice.

Pčelar Vedran Aničić istaknuo je kako pčelari vode računa o maticama. Matica je ključna za uspjeh u pčelarstvu. Uzgoj kvalitetnih matica zahtijeva trud i pedantnost, ali rezultati su vrijedni. Ja vjerujem u svoje matice koje proizvodim raznim metodama, rekao je Aničić.

Vjeran Rađa naglasio je važnost dobre matice za dobru zajednicu. Njezina moć razmnožavanja i sposobnost stvaranja pčela od iznimne su važnosti u cijelom procesu. No, pronalazak kvalitetne matice nije uvijek jednostavan zadatak. Često se suočavamo s izazovima u pronalaženju matica koje udovoljavaju našim standardima, ali suradnja s certificiranim uzgajivačima matica donosi sigurnost u kvalitetu.

Označavanje matica brojem i dogovorenom bojom

Matice koje se nalaze u prometu moraju biti označene brojem i bojom prema međunarodno dogovorenom slijedu, istaknuo je Kovačić. Imamo sustav obilježavanja matica bojama kroz petogodišnje razdoblje. To znači da svaka godina ima određenu boju koja se ponavlja svakih pet godina. Na primjer, ove godine na redu je zelena boja koja će ponovno doći na red 2029. godine. Na taj način, pčelari mogu pratiti godinu uzgoja matice i osigurati adekvatno praćenje razvoja njihovih pčelinjih zajednica.

Image by Franz Schmid from Pixabay

Kao i na svakom dosadašnjem predavanju, i ovaj se put tražilo mjsto više. Osim novih saznanja, predavanje je bilo odlična prilika za još jedan susret pčelara iz svih dijelova Istre.