U priobalju Istre dosta je registriranih obrta i firmi koje se bave školjkarenjem. Jedna od najtraženijih školjki na tržištu je dondola (istarski naziv) ili službeno brbavica. Još je mnoštvo hrvatskih naziva: prnjavica, kučica, grop, rovanica, ladinka.

Dondole poprimaju boju terena na kojem se nalaze

Dondole su sivkaste ili žućkaste. Naslagama s područja na kojem žive, poprimaju i boju terena na kojem se nalaze. Izbrazdane su velikim brojem rebara koja vjerojatno služe kako bi se školjke lakše ukopale i učvrstile u pijesku ili mulju u kojemu obitavaju. Rebra na ljušturama također štite od predatora poput puža volka.

Ljuštura je podijeljena na dva simetrična dijela, okruglog je oblika i malo zadebljana na kraju gdje se spajaju ljušture. Iako su takvi primjerci rijetki, dondole mogu narasti do veličine promjera od deset centimetara. Ipak, mala je vjerojatnost da će poživjeti toliko godina. Prosječna veličina školjke je od tri do četiri centimetara za što im treba najmanje oko dvije godine života.

Možete ih pronaći na dubini od pola pa sve do dvadeset metara

Dondole obitavaju na dubini već od pola metra pa sve do dvadesetak metara u zonama gdje žive gotovo sve vrste školjaka. Razlog tome je što se samo tu zadržava plankton kojim se brbavica hrani.

Žive u pijesku ili mulju, ali mogu se pronaći i ispod šljunčanog dna, čak i ispod nekih većih kamenja i stijena. Dondole koje slučajno iskopaju valovi ili ribe, mogu ostati dugo otkopane i lako preživjeti samo ako u blizini nema volaka ili nekih drugih predatora koji uživaju u dondoli kao delikatesi.

Uzrok njihove prorijeđenosti je neprestani izlov

Glavni problem prorijeđenosti dondola je njihov nesmiljeni izlov. Posebice u ljetnim mjesecima kada se izlovljava gotovo sve što se nađe, od malih dondola koje su garancija za budućnost pa sve do onih koje su dozvoljene za izlov. Davnih godina nije bilo dozvoljeno izlovljavati dondole i druge školjke aparatima za ronjenje. Bio je dozvoljen samo izlov ronjenjem na dah. Čini se kako je modernizacija izlova mnogima donijela veliku korist, a dondolama ugroženu egzistenciju.

Možda bi se bilo pametno vratiti starom načinu izlova i tako pomoći oporavku ove plemenite školjke.

Ipak, sve to ne umanjuje činjenicu da je dondola vrlo ukusna i tražena školjka. Smatra se izuzetnom delikatesom zbog čega je i jedna od najskupljih školjki na tržištu.

Jedan od najpoznatijih načina pripreme su svakako dondole na buzaru. Naravno, svaki je kraj razvio svoje načine pripreme, ali kako god ih pripremili i kušali vaša će nepca i trbusi biti ispunjeni zadovoljstvom.