U Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Gradase otvaren je prvi posavski kukuruzni labirint Hrvatica. Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi, a projekt podržava i Grad Ivanić-Grad. Inspiracija za projekt su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj. 

Atrakcije od prirodnih materijala potiču razvoj održivog turizma

Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom. Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli g. Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada. Na taj ćemo način pružiti obiteljima, parovima, samostalnim istraživačima i grupama mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

Motiv kukuruznog labirinta preuzet s posavske narodne nošnje Hrvatica, karakteristične za taj dio Posavine. Time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. 

Labirint je veličine 60 x 60 metara, na parceli koja je zasađena kukuruzom sorte Kulak vlasnika Josipa Klaka. Drago nam je što smo krenuli u realizaciju ovog projekta i što je kukuruz kroz koji se traži izlaz naš hibrid. U svoje 144 godine postojanja, Institut je iznjedrio 174 hibrida kukuruza. Upravo je Kulak najtraženiji i najprodavaniji, kazala je Gordana Demirović iz Poljoprivrednog instituta Osijek.

Šetnja labirintom uz zanimljivosti iz lokalne baštine

Tijekom boravka u labirintu posjetitelji će moći istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta. Zanimljivosti su pripremljene u Muzeju Ivanić-Grada.

Ovo je odličan način prezentacije baštine i dobar model suradnje kulturnog i turističkog sektora. Kako ovo  ne bi bilo samo pasivno hodanje ili dječja trka po labirintu, sastavili smo pitanja iz kojih će posjetitelji moći naučiti nove stvari o prošlosti Posavine, istaknula je Rosana Škrgulja, ravnateljica Muzeja Grada Ivanić-Grada. Unutar labirinta postavljeno je 9 tabli s pitanjima poput „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“. Da bi doznali je li vaš odgovor na pitanje točan, morate pronaći sljedeću tablu na kojoj se isti nalazi.  

Labirint će se moći posjetiti tijekom tjedna uz najavu, a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i  kada će zasigurno velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama.