Za dobar ulov, potrebna je i dobra ribarska mreža. Umijeće njihovog pletenja, danas je gotovo izumrlo. Rijetki su oni koji će sami ribarsku mrežu isplesti ili pripremiti za ribolov.  U Rovinj ribarske mreže stižu iz Tajlanda. Zatim se prodaju na veliko ili prilagođavaju željama i potrebama ribara koji će ih koristiti u svom radu.

Rovinjež Angelo Sbisa pojašnjava nam kako je umijeće pletenja mreža prenio njegov otac. To je naša obiteljska tradicija. Ribar je bio nono, moj otac i ja. Prije su mreže bile od pamuka, a prije toga od jute. Zatim je došao najlon. Giordano Novello uključuje se kako također dolazi iz obitelji ribarara. Otac je bio ribar. imao sam deset godina kad sam išao s njim ribariti. Od četrnaeste godine sam stalno na moru. To je zanat koji moraš voljeti. Kad imaš volju, onda naučiš i plesti mreže i krpati i sve.

Ovisno o namjeni, razlikuje se i priprema mreža. Dok Giordano priprema mreže za sipe, Angelo radi trostruke mreže. Puno je to posla za koje treba imati strpljenja. Ribari ga često nemaju, a i lakše je kupiti gotove mreže. Nedostatak vremena, rezultirao je i nedostatkom volje za pripremom mreža. A zašto bi se ljudi mučili, kad je danas jednostavnije mrežu kupiti nego napraviti.

Luciano Popović iz Rovinja govori nam kako je u ribarstvo ušao 1999. godine. Prijatelj i ja krenuli smo na more i otvorili mali dućan mreža. Poslije puno godina došlo je do situacije da smo prodali dućan. Moj dobavljač iz Italije je predložio da otvorimo ovdje veleprodaju.

Mreže stižu iz Tajlanda, a zatim se prodaju na veliko ili prilagođavaju željama i potrebama ribara koji će ih koristiti u svom radu. Prije sam radio samo s talijanskim mrežama, međutim talijanske tvornice više nisu mogle pratiti trendove. – pojašnjava Popović i dodaje  kako vrijeme prolazi mijenjaju se i trendovi. Kad smo krenuli puno su se više koristile končane mreže. Poslije, posebice zadnjih deset godina puno se koristi mreža baracuda.  Ona je takoreći nevidljiva u moru, ali je teže raditi s njom. 

Kod ribarskih mreža, najvažnija je da bude lovna. Vrlo je važna kvaliteta i njihova mekoća. Najkorištenija mreža je ta prostica. S njom se najviše love oslići. Zatim imate poponicu, to je klasična mreža. Onda ribari po zakonu mijenjaju oka, koriste veličinu oka koja je zakonski propisana za njihovo podneblje, pojašnjava Popović.