Sve je veća popularnost istarskog češnjaka koji je na sortnu listu uvršten 2014. godine. Berba se očekuje kroz mjesec dana, a do tada njegovi ljubitelji mogu uživati u proizvodu koji još nije dosegao zasluženu popularnost – u njegovim mladim izdancima – PASKIMA. 

Istarski crveni češnjak vrlo je tražen na tržištu. Koliko ga ima, toliko se proda. Zasluga je to proizvođača okupljenih u udrugu koja na njegovoj promociji radi dulji niz godina. Posjetili smo dva prozvođača: Darija Antonca iz Kaligarići i Andreu Manzina iz Vodnjana.

Dario Antonac pojašnjava Imamo Istarski crveni češnjak i Istarski roza češnjak. Istarski crveni ima cvjetne stapke – paske i sad ih upravo beremo. Još imamo Istarski roza ili Istarski suri kako ga još znaju zvat u Istri. Jedina razlika je što crveni ima mlade izdanke, a ovaj drugi nema. Kod istarskog crvenog imamo više posla jer moramo brati te paske, ali imamo i veću ekonomsku vrijednost jer prodajemo i njih.

Ne skupe li se na vrijeme, mladi će izdanci češnjaka uzeti plodu hranu pa će tako plod biti puno manji. Uskoro će berba pa sa skupljanjem treba požuriti.

Na polju kod Andree Manzina upravo se beru posljednji mladi izdanci češnjaka. Taj posao mora biti obavljen kako bi se lukovica povećala. Ako se cvjetna stapka ne izvuće van iz češnjaka, lukovica ostaje manja za otprilike 30% jer će sva snaga biljke usmjerena prema stvaranju cvijeta i sjemena kako bi se ona ona razmnožila, a ne u povećanje lukovice. naglašava Manzin i dodaje kako s branjem mladih izdanaka kreću čim vide da se naziru. Ako želite brati veće količine morate čekati da se i stabljika zadeblja. Ako ih berete prvenstveno da bi vam se lukovica povećala, onda ih berete odmah na početku. Treba je izvući van, a ne rezati ili kidati. Najbolje kad se kompletna uspije izvući van. Onda ćete ako je to bilo uspješno, ako nije pukla, čuti ćete zvuk kao da ste otvorili bocu vina.

Antonac pojašnjava kako se paske beru od polovice do kraja svibnja. To je najoptimalnije vrijeme za berbu jer se lagano izvuku van iz samog češnjaka. Od same glavice se vuku van, ne pucaju. Najbolje bi bilo da bude nešto malo kiše ili vlažno vrijeme da bolje ih možemo izvući van tako da ne pucaju.

Mladi izdanci češnjaka, cvjetne stapke, pilci, puce ili paski, kako se ih sve već naziva, ipak nisu toliko prepoznati, pogotovo ne na našem području.

Silvija Pulin govori nam kako ih pripremiti. Odlični su u fritaji, na salatu, a jako su dobri i sa svježim sirom kao namaz. Ja ih pripremam još i za zimnicu, kao paprike ili krastavce tako da ostanu duže kod nas. Paski počinju, automatski kako završavaju šparoge, a i priprema im je jako slična. Ljudi ih ne koriste da li iz neznanja ili iz drugih razloga. Gubi se dosta ne konzumirajućI ih jer su jako zdravi.

Dario Antonac pokazuje kako su mekani i iskoristivi gotovo cijeli, sve osim cvijeta, to se baca.

Andrea Manzin naglašava kako ti mladi izdanci još uvijek nisu dovoljno prepoznati na našem području, za razliku od Primorsko-goranske županije gdje je za njima velika potražnja.

Češnjak više ljubi bijelu zemlju, a uspjeva i na crvenici. Ali kvaliteta ni jednog ni drugog nije upitna. Dario češnjak uzgaja na sjeveru Istre na bijeloj, a Andrea na jugu na crvenoj zemlji.

Manzin ističe kako je razlika prvenstveno u veličini lukovica. Ovdje na jugu su manje, za oko 30,40% u odnosu na one koje se uzgajaju u sjevernijoj istri. U udruzi proizvođača istarskog češnjaka ima nas otprilike 25, mi smo najjužniji proizvođači. Dodaje kako je ovdje plod manji, ali prvenstveno zbog količine oborina. Ove smo godine imali 35 litara kiše, od siječnja do danas, tako da to nije bilo dovoljno da bi češnjak izrastao u plodove kao što je na sjeveru Istre gdje su imali puno više oborina.

Ako dosad niste imali priliku, a imate želju isprobati mlade izdanke češnjaka, nije vam preostalo puno vremena za razmišljanje. Paske su gotovo pobrane, a većim dijelom i rasprodane.