Članovi Udruge proizvođača istarskog češnjaka od ove godine na raspolaganju imaju i runilicu pa je tako olakšana priprema češnjaka za sadnju. Provjerili smo kako je protekla ovogodišnja sadnja.

Sredina je studenog. Radno na istarskim njivama. Ovogodišnja sadnja češnjaka bliži se kraju. Predsjednik udruge proizvođača istarskog češnjaka, Dario Antonac, govori nam kako se ove godine sadi s  malim zakašnjenjem zbog vremenskih prilika. Posađen je sav istarski crveni, a sad je na redu zagorski češnjak. Nakon njega doći će na red Istarski roza.

Da je do kašnjenja došlo zbog vremenskih prilika potvrđuje i Zvijezdana Križmanić. Dodaje kako se sadnja obavlja strojno jer se radi o velikim količinama.

Proizvođači sadni materijal ne kupuju već sade svoj. Dario Antonac pohvalio se kako je stara sorta Istarski crveni češnjak ove godine dobila deklaraciju. U tijeku je proces zaštite koji traje, ali Dario je zadovoljan jer udruga ide prema ostvarenju cilja.

Iako se češnjak sadi sadilicom, ljudska je ruka neophodna. Silvija Pulin pojašnjava da treba paziti kako sadilica uzima režanj po režanj i da ne ide u prazno. Rad sadilice treba pratiti i biti spreman dodavati češnjak na prazna mjesta.

Ovogodišnju sadnju olakšala je runilica čiju je kupnju Udruzi proizvođača istarskog češnjaka omogućio Odjel za poljoprivredu Istarske županije.

Zvijezdana kaže kako bi za tristotinjak kilograma koliko planiraju posaditi ove godine  inače izgubili tjedan dana na runjenje češnjaka. S runilicom je cijeli proces ubrzan i sve će biti gotovo za četiri do pet sati.

Runilica se nalazi u Pazinu, odnosno u Velom Ježenju na OPG-u Križmanić. Uz prethodnu najavu runiti svoj češnjak mogu i oni koji nisu članovi udruge.

Dejan Križmanić pojašnjava nam kako runilica 80% brže odradi posao. Princip rada je vrlo jednostavan. Runilica se sastoji od rotacijskog i fiksnog dijela. Tu je i ventilator koji izbacuje ostatke. – pokazuje nam Dejan i dodaje kako je prije početka najbolje sortirati češnjak jer se runilica podešava prema veličini češnjaka. Nakon runjenja češnjak je potrebno dodatno malo očistiti jer ne funkcionira kao sortirka pa se među režnjevima nalaze i ostaci koje je potrebno ukloniti prije sadnje.

Dario Antonac kaže kako se runjenje naplaćuje 3 kune članovima udruge te 6 kuna ostalim korisnicima. Dobivena sredstva idu na račun udruge za amortizaciju  runilice.

Udruga proizvođača istarskog češnjaka već dulji niz godina radi na promociji samog češnjaka, kako sirovog, tako i prerađenog. Češnjak se najviše prodaje u glavici, ali povećava se interes za prerađenim češnjakom, mariniranim, sušenim, u medu…