Ispod najsjevernijeg istarskog grada, u unutrašnjosti Istre, proizvodi se napoznatija istarska bira. S proizvodnjom je započela sedamdesetihih godina prošlog stoljeća. Godišnje se danas proizvede oko dvanaest milijuna litara.

S direktoricom proizvodnje Istarske pivovare, Nensi Vojsković Mijatović započinjemo pivsku priču u varionici. Ističe kako se pivo ne kuha nego vari. Osnovne sirovine za dobivanje svakoga piva su različite vrste slada, hmelj kvasac i voda. Sve su te sirovine podjednako važne. Uz njih važno je i znanje. Njihovim različitim kombinacijama postižu se različiti stilovi piva. Istarska pivovara radi svijetlo lager pivo što znači da koristimo nekoliko različitih svijetlih sladova, hmelj – koji je ustvari začin koji daje pivu gorčinu. Tu je i kvasac i na samom kraju, ali nikako manje važna je voda – objašnjava nam Nensi i dodaje Cijela ova proizvodna priča traje devet sati, od prvog kotla u kojem se okomljava slad, nakon toga se to sve skupa filtrira da bismo na kraju, u zadnjem kotlu, dobili pivsku sladovinu odnosno kako ja volim reći pivski mošt.

Drugi korak u proizvodnji je fermentacija. Započinje nakon proizvodnje sladovine, pivskog mošta. Dodajemo hmelj i kuhamo na 100 stupnjeva. Nakon toga trebamo sve skupa ohladiti da bismo mogli dodati kvasac. Upravo dodatkom kvasca započinje proces fermenatcije koji u istarskoj pivovari traje sedam do deset dana ističe Nensi.

Posljednji korak prije punjenja je filtracija. U Istarskoj pivovari proizvodi se oko dvanaest i pol milijuna litara piva godišnje. To se pivo puni u četiri punione; staklo, bačve, pet ambalažu i limenke. Od početka proizvodnje do punjenja će proći minimalno 40 dana. Tek je tada pivo spremno za pakiranje i odlazak na tržište. Osim Favorita i Istarskog piva, ovdje se pune i brojni brendovi za trgovačke lance.

U proizvodnji piva od velike je važnosti voda, prije korištenja mora se obraditi i pripremiti. Tehnički direktor Istarske pivovare, Danijel Lušić, pojasnio nam je kako se voda obrađuje za proizvodnju piva. Ovaj uređaj koristi mehaničku pripremu. Kroz polupropusne membrane istiskuje se voda te se na tim membranama zadržava sva nečistoća i kamenac. Vodu dobivamo iz izvora Sveti Ivan, a prije korištenja moramo je obraditi i kontrolirati. U našem laboratoriju uzimaju se parametri sirove i izlazne vode. Tako smo sigurni da je voda potpuno ispravna za proizvodnju. Drugi dio procesa je karboniziranje vode. Radi se o takozvanoj deariranoj vodi koja se koristi u procesu proizvodnje piva. Dobivamo ju tako da istiskujemo kisik i dodajemo CO2 kako bi spriječili oksidaciju piva u procesu i samu oksidaciju piva u boci.

Priču završavamo u laboratoriju, najvažnijem dijelu pivovare. Prije početka, tijekom i nakon proizvodnje svaki se korak odvija pod budnim okom stručnog tima koji kontrolira sve korake u proizvodnji.

Nakon završetka svih koraka i svih kontrola, pivo je spremno za tržište, a svaki proizvod koji je izašao iz pivovare ostaje u termo komori do isteka roka trajanja kako bi se kontrolirao.