Jedan od noviteta koji pridonosi dobrom zdravlju, a tiče se prehrane, su svakako klice. One su namirnica budućnosti koja polako, ali sigurno postaje nezamjenjiva u mnogim kućanstvima. Jako su bogate mineralima i vitaminima te bjelančevinama i vlaknima. Energetska vrijednost klica je zanemariva. Fokus u prehrani klicama je na vitaminima i mineralima koje sadrže – vitamini D, E, C, K, A, B, te minerali poput kalcija, magnezija, cinka, željeza i drugih. Tu su još i razni enzimimi korisni za pravilno funkcioniranje organizma.

Zašto je pametno uvesti klice u svakodnevnu prehranu?

Klice su jako bogate proteinima koji su jako rijetki u uobičajenoj prehrani. Isto tako i enzimima koji su od iznimne važnosti za pravilno funkcioniranje našeg organizama. Zanimljiva je činjenica kako naš organizam puno lakše izvlači potrebne hranjive nutrijente iz klica nego što je to slučaj kod nekih drugih namirnica biljnog porijekla.

Poznata je činjenica kako klice jako snižavaju pretjeranu kiselost našeg organizma i time smanjuju mogućnosti za razna oboljenja kojima pridonosi moderan način življenja.

Klice možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i trgovačkim centrima, ali tako ćete ih uzgojiti i u svome domu. Tako možete biti sigurni da ste uzgojili ekološki proizvod koji će doprinijeti vašem i zdravlju vaših najmilijih.

Poznate vrste klica

Neke od najpoznatijih vrsta klica u prehrani su Alfalfa klice koje su desetak puta bogatije vitaminima i mineralima od većine žitarica. Klice badema slove kao veoma ukusan obrok, a poboljšavaju i vitalnost organizma. Klice graška odlično djeluju na probavni sustav pa će osobe koje pate od takvih problema zasigurno u njima pronaći stimulans za svoju probavu. Klice rotkvice su idealne za ljubitelje pikantne hrane. One osim svojih nutritivnih svojstava pružaju idealnu pikantnost kao dodaci jelu.

Klice pšenice su zasigurno najstarije poznate klice u ljudskoj prehrani pa je njihova primjena u ljudskom zdravlju poznata od davnina. Kod klica slanutka poznata je njihova učinkovitost kod problema u radu gušterače i želuca.

Još je mnoštvo klica koje blagotvorno i ljekovito djeluju na stanje organizma. Razmislite o kušanju i svakodnevnoj konzumaciji. Možda se poželite i okušati u njihovom uzgoju, rezultati zasigurno neće izostati.