Da su naši domaći proizvodi puno bolji i kvalitetniji od onih uvoznih, to svi znamo. Projektom Domaće od malih nogu želi se te proizvode plasirati u istarske škole i vrtiće.

Da naši najmlađi uživaju u najkvalitetnijim domaćim proizvodima cilj je LAGa Središnja Istre koji je zajedno s ostalim istarskim LAGovima krenuo s projektom Domaće od malih nogu.

Tamara Legović iz LAGa Središnja Istra ističe kako je službeni početak projekta bio 2019. godine. Iz razgovora s poljoprivrednicima, školama i vrtićima dobili smo informaciju da zapravo nema puno lokalnih proizvoda i namirnica na njihovim menijima. Tu smo mi prepoznali nekakvu našu ulogu da otkrijemo zašto je to tako, da vidimo koji su problemi i pronađemo neka moguća rješenja.

Predsjednik LAGa Središnja Istra, Renato Krulčić ističe kako je to zajednički projekt svih LAGova u Istri gdje se pokušava na jedan način osmisliti distribucija i potrošnja lokalnih proizvoda u osnovnoškolskim i predškolskim ustanovama. Izrađena je studija koja je prvi korak prema cilju da se poveća potrošnja lokalnih namirnica u kuhinjama škola i vrtića, ali i da se uvedu neke nove namirnice koje se trenutno ne koriste.

Nives Brečević iz Zavoda za javno zdravstvo istarske županije koji je bio zadužen za izradu studije ističe kako su najzastupljeniji proizvodi u istarskim školama i vrtićima; jabuka od voća, krumpir od povrća te piletina od mesa.

Analiza podataka pokazala je da su odgojno obrazovne ustanove s područja Istarske županije zainteresirane za nabavu proizvoda lokalnih proizvođača i to najviše svježeg voća i povrća, mlijeka, mliječnih proizvoda, žitarica i njihovih proizvoda te u manjim količinama meda i maslinovog ulja.

Za suradnju s odgojno obrazovnim ustanovama zainteresirano je 36% proizvođača. Glavni razlozi nezainteresiranosti su nedovoljne količine proizvoda, nemogućnost i neisplativost dostave malih količina, osiguran plasman putem posrednika na veliko, neisplativost zbog preniskih cijena na javnoj nabavi te nemogućnost izdavanja e-računa.

Osim same studije, održane su i edukacije za kuharsko i nastavno osoblje te edukacije za roditelje i djecu. Tamara Legović ističe kako su edukacije na pola puta. LAGovi su na svom području, sukladno svojim potrebama na terenu, odrađivali edukacije. Odaziv je jako dobar. Nažalost, morali smo čak i odbijati ljude zbog nedovoljno mjesta na radionicama. To je tema o kojoj se treba pričati i koja je zanimljiva svima. Svi imaju isti interes: da naša djeca jedu lokalno i zdravo od malih nogu.