Odlazimo na Kamenjak. Nedavno je završio projekt Orka kojim se unaprijedio način upravljanja kroz održivost, pametno korištenje prirodne baštine te brigu o zaštiti okoliša. Više u prilogu.

Krajem listopada završio je europski projekt ORKA – „Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“. Od sredine 2018. godine provodila ga je Javna ustanova Kamenjak s partnerima Općinom Medulin i Istarskom županijom.

Prošećete li Kamenjakom, moći ćete između ostaloga primijetiti novi sustav za pametno prikupljanje otpada – polupodzemne spremnike s napajanjem putem solarnih panela. U sklopu projekta također je uređena i Poučno tematska staza „Putovima dinosaura“, gdje su postavljane nove makete dinosaura i edukativne tabele. Makete dinosaura velike i do 4.5 metara uveseljavaju posjetitelje od početka ove godine, a u sklopu završne konferencije projekta ORKA organizirane su interpretacijske šetnje za djecu i odrasle, tijekom kojih su vodiči na kreativan način upoznali posjetitelje s poviješću Kamenjaka. Ova popularna staza završava u uvali Pinižule, gdje je vidljiv fosilizirani otisak stope dinosaura.

Aleksandar Mezga, profesor na geološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, kao stručni suradnik JU Kamenjak tijekom završne konferencije kazao je: „Ovim projektom su obuhvaćena oba nalazišta koja postoje na Rtu Kamenjak, na otočiću Fenoliga i Rtu Grakalovac. Osim modela dinosaura izrađeni su i modeli rudista i amonita, plus što su napravljene i info ploče na kojima su dani osnovni podaci o izumrlim životinjama, gdje se ljudi mogu informirati i educirati o svijetu koji je postojao prije 100 milijuna godina na ovom mjestu koje sada zovemo Kamenjak“.

Aleksandar Mezga jedan je od predavača koji su u sklopu završne konferencije i stručnog skupa krajem listopada u Vatrogasnom domu u Medulinu podijelili svoja istraživanja i poglede na zaštićeno područje Kamenjaka. Prvog dana ravnatelj JU Kamenjak Aljoša Ukotić i stručna suradnica Lidija Krajcar prezentirali su rezultate projekta, a važnost ovog projekta istaknuli su i načelnik Općine Medulin Goran Buić i Voditeljica Odsjeka za pripremu i provedbu programa i projekata Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Anica Dobran Černjul.

Drugi dan bio je rezerviran za stručni skup na kojem se okupilo 29 stručnjaka iz područja zaštite prirode, među kojima su bili i predstavnici Javnih ustanova „Nacionalni park Brijuni i „Natura Histrica“ te Državnog inspektorata. Prvi govornik, Marko Jakelić iz tvrtke Grgurević i partneri predstavio je rezultate izrade Akcijskog plana upravljanja posjećivanjem koji će se implementirati u Plan upravljanja Javne ustanove Kamenjak. Floru Kamenjaka prezentirao je Slavko Brana, predsjednik Istarskog botaničkog društva i voditelj monitoringa vaskularne flore Kamenjaka. Uz globalnu zabrinutost za nestanak biljaka, zaključeno je da je Kamenjak dom mnogim rijetkim i ugroženim vrstama te da mu je zbog toga potrebna snažna i konstantna zaštita. Svoj je osvrt na geologiju i paleontologiju Kamenjaka dao profesor Aleksandar Mezga, a posljednje predavanje održao je Toni Koren iz udruge HYLA, na temu kukaca koji obitavaju na značajnom krajobrazu Donji Kamenjak i medulinski arhipelag.

Treći dan konferencije bio je rezerviran za istraživanje u prirodi i to za one najmlađe. Održane su dvije interpretativne šetnje edukativnom stazom „Putovima dinosaura“ u vodstvu ‘paleontologa dr. Dina Saurića’ koji je osnovnoškolcima iz Banjola približio priču o dinosaurima, Kamenjaku i medulinskom arhipelagu inspiriranu Vodičem za djecu osmišljenim u sklopu projekta ORKA.

Projekt ORKA unaprijedio je način upravljanja JU Kamenjak kroz održivost, pametno korištenje prirodne baštine te brigu za zaštitu okoliša. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10 milijuna kuna, s prihvatljivim troškovima od 6,3 milijuna kuna, od kojih je Europskih fond za regionalni razvoj sufinancirao nešto više od četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uz postavljen novi sustav pametnog prikupljanja otpada i preuređenu poučno-tematsku stazu „Putovima dinosaura“, na četiri lokacije postavljene su internet točke s besplatnom Wi-Fi vezom, obnovljene su kućice na ulazima u sklopu kojih se nalaze i dva sanitarna čvora za osobe s invaliditetom te su postavljene kontrolne točke koje evidentiraju broj pješaka i biciklista čime će se dobiti jasnija slika o stvarnom broju posjetitelja. Iznad uvala Pinižule i Školjić postavljena su drvena igrala za djecu, a na šest lokacija u cijeloj Općini postavljene su i multimedijalni info punktovi. Izrađena je i web aplikacija koja služi kao “virtualni” vodič za sve zainteresirane uz mogućnost online kupnje ulaznica, a već na proljeće vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom omogućit će se i veća dostupnost većine sadržaja.

Projekt ORKA tijekom protekle dvije godine uvelike je promijenio sliku o JU Kamenjak te načinu pametnog i održivog upravljanja. Završnom konferencijom priveden je kraju projekt koji je, osim aktivnosti koje su sufinancirane, iznjedrio novi projektni tim, ali i ideje za nove aktivnosti i projekte koji bi zaštiti prirode u Općini Medulin bile dodatni vjetar u leđa.