Klimatske promjene su krive za sve loše, ali i ponešto dobro i u vinarstvu i vinogradarstvu. Mošt, mlado vino, uglavnom nije od prirodnih kvasaca, drugačija je fermentacija, ranije berba, pa i žešće suše. Goleme su promjene i u podrumarstvu.

Zahvaljujući klimatskim promjenama, drugačijoj zaštiti i tehnologiji u podrumima i kvalitetnijim kemijskim preparatima, naši vinari proizvode ponajbolja europska vina. Vinska priča još uvijek kreće iz vinograda, a ondje se najbolje vide promjene i prilagodbe.

Mladi Baćac iz Kukurini se sjeća kako je u konobi dela nono Tonin. Romeo Licul iz Nedešćine najstariji je istarski vinar. Prihvatio je promjene u vinogradu i tehnologiju u podrumu. Ko ni bistro vino nećeš ga prodati.

Krajem prošlog stoljeća drvene bačve su počele nestajati iz podruma. Zamijenio ih je metal praktičniji od driva, a i hrastove šume su očuvane. Trajalo je to jako kratko. Opet stradavaju šume hrasta.

Za razliku od drugih profesija i hobija vinari imaju svoj dan, ponegdje tjedan, a gdje je njihova cijela godina. Unatoč upozorenjima pijenje zamjenjuje pijanstvo.

U Istri je Sveti Martin nebeski zaštitnik više župa i crkava. U labinskoj općini Sveta – Nedelja posvitovali su, inače, sveca dobročinitelja, te jedno mjesto nosi njegovo ime.