Moderni poljoprivrednik mora imati potrebna znanja kako bi uspješno vodio poljoprivrednu proizvodnju. Uskoro kreću upisi u srednje škole, a sva ta znanja dostupna su u Poreču.

Najvažniji alat modernog poljoprivrednika je znanje kojeg u Poreču ne nedostaje. Srednja škola Mate Balote odškolovala je generacije i generacije poljoprivrednika.

Razgovaramo s Alenom i Kristoferom. Oboje su poljoprivrednu školu upisali zbog ljubavi prema radu koji su stekli doma sa svojim obiteljima. Alen Radman ističe kako se njegovi oduvijek bave poljoprivredom i uz njih je to zavolio i upisao Poljoprivrednu školu. Kristofer Bravar dodaje kako oduvijek pomaže svojima i uživa u tome. S godinama sve je veća motivacija, a planira i na upisati fakultet, prvo u Poreču, a zatim u Zagrebu.  

Pojašnjavaju nam kako imaju dosta stručnih predmeta, od pčelarstva, stočarstva, maslinarstva, vinogradarstva. Dosta je terenske nastave, a imaju i svoj pčelinjak, plastenik i poljoprivredne površine na kojima imaju praksu.

Poreč je postao političko i poljoprivredno središte Istre 1860. godine. Zbog  zastarjele poljoprivredne proizvodnje i činjenice da u mnogim mjestima nema nikakve nastave javlja se potreba za otvaranjem prve poljopivredne škole. Poljoprivredna škola u Poreču otvorila je svoja vrata davne 1883. godine. Na istom mjestu danas Srednja škola Mate Balote osim drugih programa nudi i program agrotehničara.

Ravnatelj Srednje škole Mate Balote, Krešimir Bronić pojašnjava kako danas Agrotehničar kao suvremeni oblik obrazovanja u poljoprivredi, uče niz strukovnih predmeta Od temelja biljnogojstva, ratarstva, stočarstva, vinarstva, vinogradarstva maslinarstva, kozarstva, pčelarstva do ribarstva. Niz je zanimljivih programa i tema za svakog tko se želi i tko se voli baviti poljoprivredom. To su naravno samo osnove za njihov daljnji napredak i svaki se učenik nakon završetka obrazovanja dalje sam specijalizira i usmjerava. Velika većina učenika i radi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Osim redovitog programa u Agrotehničarima se nudi u sklopu praktične nastave, odnosno terenska nastava. U sklopu svakog predmeta imaju vježbe i obilaze različita poduzeća i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Zatim, u školi funkcionira i učenička zadruga u koji su učlanjeni uglavnom naši agrotehničari. U sklopu učeničke zadruge proizvode med, vino te ekstrakte ljekovitog i mirisnog bilja. – ističe Bronić.

Milan Oplanić iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ističe kako je od davnina poljoprivreda u Istri jedna od glavnih i temeljnih gospodarskih djelatnosti, jedan od glavnih izvora dohotka lokalnog stanovništva. U prilog tome ide i činjenica da su još prije 145 godina postavljeni temelji današnjem Institutu za poljoprivredu i turizam tu u Poreču. Činjenica je da se suvremena poljoprivredna ne može odvijati bez kvalitetno obrazovanog kadra u koji će biti uključeni mladi školovani ljudi. U tom cilju Institut za poljoprivredu i turizam pokrenuo je jedan projekt pod nazivom Upiši poljoprivrednu, proizvodi hranu i brini se o okolišu. Cilj projekta je informirati učenike osmih razreda osnovnih škola u Istri o mogućnostima upisa u srednju poljoprivrednu školu.

Potreba za ovakvim projektom postavila se iz činjenice da se sve manji broj djece upisuje u srednju poljoprivrednu školu. Također, vrlo je mali broj mladih kao nositelja poljoprivredni gospodarstva u Istri. Svega 15% nositelja poljoprivrednih gospodarstava je mlađe od 40 godina. Kako bi se ti nepovoljni trendovi preokrenuli, potrebno je da veći broj osnovnoškolaaca upisuje srednju poljoprivrednu školu. – ističe Oplanić.

Poljoprivredna škola ove godine upisuje 24 učenika. Za sve koji se žele baviti poljoprivredom, nastaviti obiteljsku proizvodnju ili je pak pokrenuti, upisi kreću 1. srpnja.