Ciklame obitavaju u mediteranskoj regiji od Španjolske do Irana, te u Sjeveroistočnoj Africi, u oblastima poput Somalije. Ciklame su višegodišnje travnate biljke s površinskim ili podzemnim gomoljem promjera četiri do dvanaest centimetara. Listaju u kasnoj zimi, a cvjetaju u proljeće. Tako je i ovoga proljeća u Šijanskoj šumi u Puli. Ciklame su niknule na većini područja šume.

Iz gomolja izrastaju listovi i cvjetovi na stabljikama, svaki list i cvijet na zasebnoj. Stabljike listova i cvjetova su jednake. Jedina je razlika u visini. Listovi rastu na stabljikama visine šest do devet centimetara. Dugački su od dva do deset, a široki od dva do sedam centimetara. Obično su išarani blijedom srebrnom oznakom u obliku potkove po sredini. Listovi su većinom okrugli i rascijepljeni na jednom dijelu.

Stapke cvjetova dosežu do sredine kruga listova i narastu do dvanaest centimetara u visinu. Na vrhu je savijena prema dolje pod kutem od 150 do 180 stupnjeva. Na vrhu stabljike je pupoljak. Različiti kultivari daju cvjetove s četiri ili pet latica. Latice su obično okrenute prema natrag 90 do 180 stupnjeva iznad cvjetnog pupoljka i variraju od bijelih i ružičastih, sve do crveno-ljubičastih. Najčešće su jarko ružičaste.

Plod je kapsula sastavljena od pet komora promjera jednog do dva centimetara, s nekoliko ljepljivih sjemenki promjera od dva milimetra. Izjelica sjemenki u prirodi su samo mravi, koji jedu ljepljivi dio i nakon toga odbacuju sjemenke.

Stanište ciklame

Ciklame obično rastu u suhim šumama gdje su djelomično zaštićene od intenzivne sunčeve svjetlosti. Tolerancija na mraz varira od vrste do vrste. Najotpornije (C. hederifolium) mogu izdržati temperature od -15 °C ili -30 °C ako su prekrivene snijegom. Ostale, poput C. somalense iz jugoistočne Somalije, nisu tolerantne na mraz. Zbog klimatskih su promjena mnoge vrste ugrožene, a mnoge su već i izumrle.

Od petnaest vrsta ciklama u flori Hrvatske, samo su se tri ovdje našle prirodnim putem: Šumska ciklama, Primorska ciklama i Napuljska ciklama. Prve dvije vrste rastu u Istri, a treća, Napuljska ciklama u južnijem primorju Hrvatske.

Ciklame na našim fotografijama su iz Šijanske šume u Puli i pripadaju šumskim ciklamama (lat. Cyclamen purpurascens Mill.).