U počecima života na našoj divnoj planeti ljudi su se hranili isključivo iz prirode koja je malobrojnoj populaciji nudila dovoljno za život. Prvi su ljudi bili skupljači plodova, biljaka i njihovog korijenja. Bio je to zasigurno težak svakodnevni posao koji se ni najmanje nije razlikovao od onoga kako su se hranile biljojedne životinje.

Danas je situacija potpuno drugačija. Moderan način života je tu naviku prehrane plodovima iz prirode skoro pa u potpunosti uklonio. Ipak, postoji jedno razdoblje u godini kada se to u znatnoj mjeri mijenja, posebice u našoj Istri i priobalnom dijelu Hrvatske. To je naravno proljeće. Biljka koja tada postaje predmet potrage mnogih rekreativaca i ljubitelja prirode je šparuga.

Latinski naziv za šparugu je Asparagus officinalis, a odnosi se na samoniklu primorsku biljku koja raste duž cijele naše obale. Osim gustog šipražja i kamenjara, odlično uspijeva i na opožarenim mjestima.

Branje šparoga kao relaksacija

Kod nas u Istri ima ljudi koji gotovo profesionalno beru šparuge. To se može vidjeti na zelenim gradskim tržnicama. Među njima se nalaze čak i pojedinci koji ih ne vole konzumirati, ali vole rekreaciju koju branje šparuga pruža. Tu je naravno i određena zarada. S druge strane, ima onih koji uživaju u delicijama sa šparugama, ali se nikad ne upuštaju u branje. Ipak, najveći je broj onih koji krenu u branje šparuga kako bi uživali u rekreaciji i k tome jedinstvenoj nagradi konzumiranja šparuga.

Šparuga ima veliku nutritivnu vrijednost, veoma je bogata vitaminima i mineralima, vitaminom C, vitaminom B, kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Osim toga, sadrži željezo, bakar, cink, fluor i jod. Iako ne posjeduje energetsku vrijednost, njena ljekovitost ju je proslavila još u davna vremena.

Šparoga kao diuretik

Poznato je da je šparuga izniman diuretik, koji čisti bubrege, jetru i mokraćne kanale. Samim time spada u vrhunske detoksikatore organizma. Manje je poznato njezino svojstvo ojačavanja oslabljenih kapilara i visoko stimulativno djelovanje na intelektualni vrijednosti.

I zato, kad god budete u prilici, prepustite se ovom zdravom rekreacijskom branju koje možemo slobodno nazvati sportom jer zasigurno pruža upotrebu mnogih mišića kroz kombinirane tehnike branja. Naposljetku uživajte u mnoštvima recepata koji su se razvili kroz tisućljeća njenog konzumiranja.

Da se divlja šparoga može presaditi pokazalo se u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. S obzirom da živimo u području gdje je šparoga prepoznata kao vrsta odlučili su napraviti kolekciju divlje šparoge. Više o tome u priči iz 2019. godine.