U nastavku donosimo priču o jesenskim ljepoticama koje svoje cvijetove otvaraju krajem listopada i upravo se zato povezuju s blagdanom Svih svetih. 

Jedna od najčešće uzgajanih cvijetnica na svijetu porijeklom je iz Kine, a u Europu je prenesena u 17. stoljeću. U Kini i Japanu smatra se cvijećem sreće, a poklanja se u svim prilikama.

Valdi Paliska Smoković iz Rasadnika Dives kaže nam kako uzgoj krizantemi započinje vrlo rano, još u svibnju.

Razne boje, ali ipak najtraženija i dalje klasika. Ipak, izmjenom generacija mijenjaju se i trendovi. Valdi ističe kako se vidi smjena generacija. Tako se danas ipak više kupuju multiflore, odnosno krizanteme sa sitnim cvijetom. U rasadniku imaju zastupljene obje, multiflore, ali i krizanteme s krupnim cvijetom. Dodaje kako su krizanteme manjeg cvijeta lakše i bolje za održavanje i za transport, a traju dulje. U rasadniku u Šumberu kod Susie i Nevija Blaškovića osim lončanica nalazimo i krizanteme koje se uzgajaju za rezanje. Nevio nam objašnjavam kako izgleda uzgoj. Mi dobivamo male sadnice koje su velike od 10 do 18 centimetara. One se sade oko 20.6 nakon sterilizacije tla. – priča nam Nevio.

Kako bi krizanteme procvijetale na vrijeme, u uzgoju važnu ulogu ima dnevno svijetlo. Plastenik se zamračuje kako bi krizanteme imale 14 sati noći da bi procvijetale na vrijeme, odnosno za blagdan Svih svetih.

Ovisno o vremenskim prilikama i koliko im pažnje posvetite, toliko će one potrajati. Kad krizantema u lončanicama odbaci svoj cvijet, posadite ju u vrt. Nadia Paliska Smoković pojašnjava kako presaditi krizantemu u vrt. Nakon što ona odbaci svoje cvijetove i pošiša se centimetar, dva iznad zemlje i posadi u vrt. U prolješće krene puštati mlade izdanke koje treba pustiti da narastu 10-15 cm i onda slijedi prvo šišanje. Nakon toga još jedno u lipnju i zadnje najkasnije početkom kolovoza.