Priroda se budi, a pred nama je najšarenije godišnje doba. S toplijim vremenom krenule su i šparoge, jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena delicija za koju ćete morati izdvojiti više nego za kilogram mesa, ako niste u mogućnosti sami krenuti u potragu za njima.

Krenule su šparoge, cijenjena delicija koja drži visoku cijenu, posebice u ovo vrijeme, na samom početku sezone. Na pulskoj tržnici ne izostaju, ali za njih ćete morati izdvojiti od 4 do 7 eura, ovisno o veličini svežnja.

Odlazak u skupljanje šparoga nosi sa sobom i opasnosti kao što su zmije, ali i ljutiti vlasnici na čijim ih parcelama sakupljate. Kako bi izbjegao navedene opasnosti te si šparogu učinio dostupnijom, Šime Martinović iz Labina zasadio ih je u svoj vrt, točnije u svoj voćnjak gdje danas broji gotovo deset tisuća šparožina koje svake godine daju šparoge. Put uzgoja nije bio nimalo lagan.

Prvo sjeme stiglo je s Pašmana

Šime Martinović slučajno je krenuo s uzgojem šparoga. Kod ujaka u masliniku na Pašmanu uočio je šparožinu sa sjemenom. Pošto u tom trenutku plodovi nisu bili zreli, zamolio je ujaka da prati biljku i prikupi sjeme nakon dozrijevanja. I tad je sve krenulo.

Potraga za sjemenom

Najkompliciranije je doći do sjemena. Ono se može pronaći oko nove godine. Ako ste ga ubrali u pravo vrijeme, proklijati će u običnoj posudi. Zatim, kao i kod sijanja i presađivanja povrtnica potrebno je strpljenje i znanje. Nakon tri godine, možete imati prve šparoge u svom vrtu.

Predavanja i edukacija uzgoja divljih šparoga

Godine i godine eksperimentiranja stoje iza uspješnog uzgoja ove samonikle biljke čiji su izdanci itekako cijenjeni. Danas, kad je prikupljeno toliko iskustva, Šime Martinović dijeli svoje znanje na predavanjima koja su realizirana u suradnji s Veleučilištem u Rijeci zajedno s dr.sc. Martinom Perčić. Na predavanjima se uči o morfologiji biljke, njezina struktura i kako se šparoga nože uzgojiti u svom vrtu.

Klijavost sjemena koje je Šime prikupio iznosi oko 90% što je vrlo veliki postotak. Ali potrebno je poštivati tehnologiju i uvjete koje šparoga zahtjeva. Nakon presađivanja u zemlju, potrebno je uklanjati korov kako ne bi ugušio biljku. Uz malo znanja i truda koje je potrebno za uzgoj svake kulture, svatko može zasaditi šparoge u svoj vrt. Vrlo je važno da šparožina ima hlad, kao što ima u prirodi.

Velika potražnja za šparogom svakako bi mogla stvoriti profitabilan biznis ili uzgoj za vlastite potrebe. Visoke cijene na koje nailazimo na tržnicama i u restoranima mogu biti motivacija za uzgoj ove samonikle biljke koje još uvijek ima dovoljno u prirodi, ali uzmemo li u obzir povećanje izgrađenosti i apartmanizacije na našem području, do kad će biti tako? Uz malo znanja, truda i rada svatko tko ima vrt, može ju uzgajati u svom dvorištu.