Iza nas je projekt realiziran pod pokroviteljstvom Odjela za poljoprivredu Istarske županije. U suradnji s našim suradnikom Emilom Perdecom krenuli smo u obilazak istarskih vinara i ključnih ljudi koji su zaslužni za vinsku scenu kakvu danas imamo. Kroz nekoliko epizoda, vodimo vas kroz tridesetogodišnje razdoblje razvoja nove istarske vinske scene.

Bogatstvo istarske vinske scene upravo je u tome da se svake godine pojavljuju neki novi vinari. Sve je više mladih, školovanih vinara koji su iskustva stjecali kod drugih proizvođača. Krenimo od jugoistočne Istre gdje danas možemo naći nekoliko vrlo uspješnih obiteljskih vinarija.

David Diković, vinar iz Filipane, ističe kako je situacija zanimljiva jer se svake godine pojavljuju novi vinari čime se povećava i ponuda vina na istarskom poluotoku. Ne smatram nikoga direktnom konkurencijom, dapače, na to gledam kao nekakvu konstruktivnu okolinu gdje se može nešto naučiti i sa svojim proizvodima isplivati na površinu. Doriano Šegota iz Krnice pojašnjava kako za nove vinare ima mjesta na tržištu, posebice na jugoistočnom djelu Istre gdje se nalazi njegov podrum i vinogradi. Ovdje nema toliko vinara kao na zapadnoj strani Istre. Turizam se ovdje sve više razvija što daje dodatne mogućnosti u plasmanu vina.

Vino i maslinovo ulje

Veliki dio istarskih vinara proizvodi uz vino i maslinovo ulje. Obitelj Ipša išla je suprotnim putem. Prvo su se na tržištu etablirali kao jedni od najboljih proizvođača maslinovog ulja, a onda se se odlučili na iskorak s vinima. Klaudio Ipša ističe kako se to dogodilo prvenstveno jer voli vino, a zatim i širenja proizvodnje. Sin je odlučio ostati u proizvodnji pa smo u maslinovom ulju bili tijesni. Rekli smo si hajde da si malo povećamo proizvodnju i maslinama dodamo vinovu lozu. Nešto zemlje smo imali, nešto smo kupili. Tako sada imamo oko šest i pol hektara pod vinogradima.

Valter Valenta je gotovo cijeli radni vijek proveo u velikoj vinskoj kući u Agrolaguni. Odlaskom u mirovinu, u Kaldiru uz sinove Ivicu i Stivena pokreće butique vinariju. Ističe kako je proveo cijeli život u vinu i s vinom. Nakon umirovljenja išli smo u proizvodnju vlastitih nasada i vlastitu proizvodnju vina. Moji sinovi i ja smo zajedno digli jednu malu vinariju, butik vinariju gdje proizvodimo četiri sorte vina.

Saša Bernobić iskustvo je također stjecao u Agrolaguni. Na poslijetku se odlučio osamostaliti i pokrenuti vlastitu proizvodnju. Prvi trsevi su zasađeni 1999. i gazimo tridesete u tom svijetu, međutim, kod mene je to samo stvar brendinga, rebrandinga i ulaska u taj svijet marketinga i vrhunskih vina. Uvijek volim reći da sam ja tu uvijek prisutan, samo me niste vidjeli do sad. Mi smo neku realnu priču krenuli stvarati 2015. i danas možemo reći da smo nešto napravili.

Mladi bračni par Lara i Marko Zgrablić u Svetom Petru u šumi podigli su nove nasade i pokrenuli malu obiteljsku vinariju. Pičaju nam kako je njihova priča započela 2015. godine kad je zasađen prvi hektar vinograda. Zajedno smo išli u Poljoprivrednu školu Poreč, završili fakultet i tako je sve krenulo. Sada, nakon sedam godina, pokrenuli smo i kušaonu gdje možemo primati goste koji žele kušati naša vina i saznati našu priču.

Vinogradi uz more

Novigradska vinska scena je nakon gašenja velikog podruma i pripajanja Agrolaguni doživjela stagnaciju. Danas je dosta kompaktna i nekolicina vinara polako vraća sjaj ovom poznatom vinskom gradu. Moreno Ivančić ističe kako je Novigrad specifičan za proizvodnju vina jer se većina vinograda nalazi jako blizu mora, od nekoliko metara do najviše kilometar i pol od mora. Leonardo Palčić pojašnjava kako je udruga grada Novigrada doprinijela stvaranju zajedničke priče i promocije destinacije. Promoviramo našu crvenicu i karakteristike Novigrada kao vinske mikroregije u blizini mora. Davor Mihelić dodaje kako se vinova loza tamo uzgaja od pamtivijeka, a posebna je i po 45. paraleli koja prolazi poznatim vinskim regijama.

Na međunarodnim ocjenjivanjima često se događaju iznenađenja gdje pobjedu odnose pritajene obiteljske vinarije. To se dogodilo i 2021. godine, kada je najbolja svježa malvazija došla iz podruma Denisa Bernobića iz Markovca. Upravo su takvi rezultati motivacija i ostalim mladim vinarima.

Gradnja wine hotela

Za budućnost istarske vinske scene su vrlo dobra predviđanja. U idućim godinama očekuje se gradnja još nekoliko wine hotela i novih, modernih vinskih podruma. Franco Cattunar ističe kako je njegov cilj od samog početka bila izgradnja wine hotela. Htjeli smo privući goste koji vole degustaciju vina. Većina naših gostiju ide na vinske degustacije i poslije vino odnose kući. To nam je dodatna reklama jer naša vina idu po svijetu. Mladen Rožanić prije nekoliko je godina otvorio wine hotel u Motovunu. Ističe kako je priča vinarije Roxanich započela upravo u Motovunu i kako je nakon povratka iskorišten objekt, stari podrum koji su podigli Austrijanci i adaptiran u smještajni objekt koji je nadopuna njihovoj vinariji.

Razvoj vinarstva, podizanje kvalitete vina i rast Vinistre

Vinistra kao krovna udruga istarske vinske scene kroz godine je svoju organizaciju digla na vrlo visoki nivo. Postala je moderna udruga koja profesionalno zastupa istarske vinare na raznim domaćim i međunarodnim manifestacijama.

Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre ističe kako su kroz tridesetogodišnje razdoblje rasli vinari, kvaliteta istarskih vina i sama udruga vinara i vinogradara Istre. Od jedne male grupe entuzijasta prerasli smo u jednu najozbiljniju vinsku udrugu u Hrvatskoj koja danas zastupa više od 120 članova vinara iz Istre i Kvarnera. Sama budućnost udruge leži u još jačem angažmanu u zastupanju samih vinara prema tržištima, ali ponajviše u samom marketingu istarskih vina i kontroli kvalitete koju treba održavati i u budućnosti nastaviti pratiti svjetske trendove. Ivan Marić, predsjednik Vinistre ističe kako je Vinistra kao profesionalna organizacija ključna za promociju i unaprjeđenje vinarstva u Istri. Uz pomoć Istarske županije, izrađena je strategija razvoja do 2030. godine i marketing plan kojima je glavni zadatak brendiranje istarskog vina. To je ključna poluga za daljnji razvoj vinarstva u Istri kao i postavljanje Istre kao prepoznatljive moderne turističjke i vinske regije u svijetu. Krešimir Jurčić, bivši tajnik Vinistre ističe kako je udruga definirala strateške ciljeve koji su se kontinuirano veoma uspješno provodili, posebice u razdoblju od 2009 od 2019. godine. Manifestacija Vinistra pozicionirala je status jedne od najvećih i najboljih eno-gastro manifestacija u regiji i to se potvrđuje iz godine u godinu. Tu je i razvoj brenda udruge te uspostava mehanizma kontrole kvalitete proizvoda kroz sustav IQ istarska kvaliteta za malvaziju i teran. Upravo je to razdoblje bilo veliki iskorak naspram prethodnih vremena, te je utrla put aktivnostima i smjeru kojim se udruga danas kreće.

Nastavak trenda i promocija istarskih vina

Danas su Istarskim vinarima na raspolaganju nepovratna sredstva za ulaganje u nasade i podrume. Istarska županija vinarima je u ovome dijelu pružila maksimalnu podršku. Pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, Ezio Pinzan ističe kako je u proteklom razdoblju u Istarskoj županiji povećan broj vinara i kvaliteta vina. Da bi se nastavio takav trend, sljedeće što je u strategiji razvoja vinarstva Istarske županije je jača promocija naših vina kako ne bi samo mi u Istri i u Hrvatskoj znali da su naša vina najbolja, što je dokazano na svim svjetskim natjecanjima, nego želimo da informacije o tome; da su naša malvazija, naš teran.. da su oni najkvalitetnija vina koje se mogu ovdje proizvesti. Da to zna cijela Europa i cijeli svijet.

Istarski vinari ponosni su na svoj put i uspjeh koji je došao predanim i mukotrpnim radom. Danas je Istra prepoznata kao vinska regija koja svojim gostima, osim vrhunskih vina nudi i nezaboravan doživljaj destinacije koji ne mogu dobiti nigdje na svijetu.