Prošli je tjedan, od 16. – 19. studenog na Beogradskom sajmu održan drugi Wine vision By Open Balkan, event koji spada u red najvećih vinskih manifestacija u regiji. Događaj je to koji objedinjuje sajam vina, destilata i vinske opreme.

Wine vision By Open Balkan nastao je u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan koju su pokrenuli Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija. Prošle je godine sramežljivo započeo s izložbenim prostorom koji je obuhvatio tri hale, dok je ove godine bilo potrebno osam hala kako bi se namirile sve potrebe za kvalitetnom organizacijom.

Najzastupljeniji izlagači bili su iz zemalja otvorenog Balkana, a svojevrsni zemlja partner bila je Italija, zemlja čija su vina u Srbiji jako popularna. Talijani su u Beograd došli u veoma jakoj postavi, a predvodili su je generalni direktor Veronafiere (organizator Vinitaly-a)  Mauricio Daneze, predsjednik  regije Veneto Luka Zaja te ambasador Italije u Beogradu Luka Gori. Osim Talijana prisutne su bile i vinarije iz Rusije, Mađarske, Izraela, Grčke, Bugarske, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH i drugih država. 

Sajam je otvorio predsjednik Vučić, inače i sam veliki ljubitelj vina, a prisutnima su se obratili i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović te premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski. Premijer Albanije Edija Rame, bio je spriječen te se gostima obratio video porukom. Nakon zdravice uzvanici su obišli dio sajmenog dijela i družili se s vinarima.

Hrvatska vinska scena bila je nazočna s jakim snagama koju su predstavljale tri vinske udruge: Vinistra, Bregovita Hrvatska i Graševina Croatica. Pojedine vinarije nastupale su zasebno, a brojni vinari bili su zastupljeni na štandovima koje su imali njihovi distributeri za Srbiju.

Održane su i brojne vinske radionice te nekoliko zanimljivih gastro masterclassa među kojima su i kolege iz Vodnjana najavili manifestaciju ISTRAVIRGIN 2023 koja će se od 24. – 26.11. održati u Vodnjanu.

Balkan Wine Vision je započeo u četvrtak s B2B dijelom kojem su mogli prisustvovati samo profesionalci, dok je iduća tri dana sajam je bio otvoren za posjetitelje. Paralelno je održano i ocjenjivanje vina Open Balkan Wine Trophy Competition, gdje su se ocjenjivala vina iz Srbije, sjeverne Makedonije te Albanije. Predsjednica stručnog žirija bila je dobro nam poznata MW Caroline Gilby, koja istu dužnost već godinama obnaša i na Vinistri.

Meni je pripala čast i zadovoljstvo da na štandu Vinistre predstavljam Istarska vina na kojem je svoja vina predstavilo 17 istarskih vinarija: vina Laguna, vina Medea, vina Juričić, vina Marčeta, vina Meneghetti, vina Vivoda, vina Kadum, vina Damjanić, vina Rossi, vina Pervino, vina Cattunar, vina Degrassi, vina Bastian, Domaine Koquelicot, vina Fakin, vina Bertoša i vina Valenta.

Predsjednik Vinistre Luka Rossi te direktor Ivan Marić na štandu su primili brojne partnere, a posebno je važna visoka delegacija magazina Decanter predvođena gospođem Sylviom Wu i Cesarom Solerom. Unatoć brojnim obavezama uspjela nas je posjetiti i već spomenuta draga prijateljca MW Caroline Gilby.

Zanimanje za istarska vina bio je poprilično veliko, a naš je štand bio najposjećeniji u Hali 4 u kojoj smo bili smješteni. Bilo je trenutaka kad smo zbog gužve nas šestorica morali točiti vina.

Istarski vinari ostvarili su brojne kontakte i zasigurno će se ostvariti i pokoji dobar posao. Sajam je bio jako dobro organiziran, gotovo kao i oni u Dusseldorfu ili Veroni: Kako sam saznao od nekih izvora ovogodišnji buđet za cijeli event prešao je 10 milijuna eura.

Osobno sam se još jednom uvjerio koliko srpska publika cijeni Istarska vina, a posebice im je draga malvazija u obje varijante, “svežoj“ i “odležanoj“, mada im se i teran sve više sviđa. Najljepše je ipak bilo čuti kad bi zadovoljno odlazeći sa štanda veselo mahnuli i rekli  „Vidimo se u Istri!“.