Godina je započela istraživanjem novih vinskih regija, budući da zbog prirode posla godišnji odmor uvijek koristim u siječnju. Ove godine, supruga i ja odlučili smo posjetiti susjednu Italiju, a prva destinacija bila je Abruzzo, a potom smo posjetili i Piemonte.

Abruzzo je jedna od dvadeset talijanskih zemljopisnih i vinskih regija. Nalazi se u središnjem dijelu Italije, istočno od Rima, na Jadranskom moru, točno nasuprot Splita. Graniči s tri susjedne regije; Marche na sjeveru, Lazio na zapadu i jugozapadu, te Molise na jugoistoku, s kojim je nekad činio zajedničku regiju.

FOTO: Doriano Ricchiuti, Pixabay

Iako se geografski može smatrati dijelom središnje, ISTAT (talijansko statističko tijelo) ga ipak klasificira kao dio južne Italije na temelju povijesnih činjenica. Prije ujedinjenja Italije, 1861. godine pripadao je Kraljevstvu dviju Sicilija. Regija zauzima površinu od otprilike 10.794 km², a danas u njoj živi oko 1,3 milijuna stanovnika, no ima i brojnu dijasporu diljem svijeta. Glavni grad je L’Aquila, koji je nažalost 2016. godine pogodio jak potres, te se još uvijek polako oporavlja. Regija je podijeljena u četiri pokrajine: L’Aquila, Teramo, Chieti i Pescara, koja je ujedno i glavno gospodarsko središte regije.

Unatoč bogatstvu prirodnih ljepota, turizam još nije tako masovan kao, primjerice, malo sjevernije u Riminiju. Stanovništvo se u Abruzzu bavi poljoprivredom od pamtivijeka, a glavne grane su maslinarstvo i vinogradarstvo. Danas se u Abruzzu obrađuje preko 30.000 hektara vinograda, a dvije trećine proizvodnje otpada na nekoliko velikih kooperativa koje dio vina na veliko izvoze u ostale talijanske regije i inozemstvo.

Masciarelli Tenute Agricole

Tijekom kratkog boravka u Abruzzu, posjetili smo dvije vinarije. Prva je bila Masciarelli Tenute Agricole, koju je davne 1981. godine osnovao Gianni Masciarelli, začetnik moderne proizvodnje vina u Abruzzu. Krenuli su skromno sa samo dva hektara vinograda na obiteljskom imanju Villa Gemma u San Martino sulla Marrucina, u pokrajini Chieti, gdje se i danas nalazi glavna vinarija. Kasnije, Gianni sa suprugom Marinom Cvetić podiže vinariju na današnju razinu, gdje imaju vinograde i maslinike u sve četiri pokrajine Abruzza. Nažalost, 2008. godine Gianni je preminuo, a posao je preuzela Marina, koja uz pomoć obitelji i suradnika veoma uspješno vodi kompaniju.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Danas obrađuju 300 hektara vinograda i prisutni su na tržištu s 22 etikete vina u sedam linija proizvodnje. Glavne sorte su naravno montepulciano d’Abruzzo i trebbiano d’Abruzzo. Zanimljivo je da imaju i malvaziju istarsku koju šalju i na Vinistrino ocjenjivanje Svijet Malvazija. Dio ponude vinarije je i Castello di Semivicoli, barunski dvorac iz sedamnaestog stoljeća. Tu se održavaju razni događaji te degustacije vina, a sastavni dio dvorca su i 11 soba. Nažalost, kao i kod nas, u siječnju je kod njih razdoblje obnavljanja pa je dvorac bio zatvoren, i nismo ga mogli posjetiti.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Marramiero

Sljedeća vinarija koju smo posjetili bila je Marramiero. Primio nas je osobno direktor Antonio Chiavaroli, čovjek koji dobro poznaje Istru i često boravi na našoj obali. Prijatelj je braće Chiavalon, koji su nas kod njega i najavili. Kad smo se pozdravili, shvatili smo da smo se zapravo upoznali prije 18 godina, kada je u Istri boravio kao gost poznatog sommeliera Željka Bročilovića Carlosa.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Vinariju Marramiero početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, utemeljio je poznati industrijalac Dante Marramiero. Čovjek koji je uspio u poslovnom svijetu želio je nastaviti tradiciju vinogradarstva kojom se njegova obitelj bavila generacijama. Naš domaćin je dugogodišnji djelatnik vinarije u kojoj je zaposlen od davne 1994. godine. Nakon smrti vizionara i utemeljitelja Danta, vođenje vinarije preuzeo je sin Enrico. Vinarija Marramiero jedna je od najcjenjenijih i najpoznatijih vinarija u Abruzzu, a svoje vinograde imaju na četiri posjeda.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Prvi vinogradi zasađeni su 1904. godine

Glavni posjed na kojem se nalazi i vinarija je Sant’Andrea u Roscianu. Ovdje je obitelj Marramiero prvi vinograde zasadila još davne 1904. godine. Danas ovdje imaju 30 hektara vinograda, od čega 80% otpada na montepulciano d’Abruzzo, a ostatak na chardonnay, pinot crni i autohtonu sortu grožđa maiolica. Preko lokalne ceste, na 200 metara udaljenosti, nalazi se drugo imanje, Tratturo, na kojem su tri hektara vinove loze trebbiano d’Abruzzo i 700 stabala maslina. Treće imanje, Milano, udaljeno je od glavne vinarije desetak kilometara. Tamo je na 15 hektara zasađen montepulciano d’Abruzzo, a na šest hektara autohtona sorta bijelog grožđa pecorino.

U blizini vinograda, na površini od oko jednog hektara, nalazi se maslinik sorti maurino, frantoio, itrana i leccio del corno. Četvrto imanje, Amarello, nalazi se u ravnici Ofena, poznatoj kao “forno d’Abruzzo”. Ime je dobilo zbog visokih temperatura ljeti, stvarajući jedinstvenu mikroklimu s ekstremnim temperaturnim oscilacijama između dana i noći. Na Amarellu je zasađeno šest hektara vinograda, a sortiment čine montepulciano d’Abruzzo, trebbiano d’Abruzzo te pinot crni. Vinarija na šezdeset hektara vinograda, ovisno o berbi, proizvodi oko 600 tisuća butelja, a na tržištu su prisutni sa 16 etiketa vina podijeljenih u šest kategorija.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje jednog od njihovih najboljih vina, Inferi Riserva iz berbe 2019, koje se dobiva od sorte grožđa montepulciano d’Abruzzo koje dolazi iz najboljih vinograda s različitih položaja. Nakon ručne berbe, koja je bila početkom listopada, i prerade, slijedila je fermentacija po metodi Ganimed. Nakon toga, slijedila je kratka fermentacija u inox bačvama, a potom je vino provelo tri godine na odležavanju u barrique bačvicama. Na kraju, provelo je još minimalno šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Vino krasi duboka rubin crvena boja s granatnim rubovima, bistro je i gusto. Prilikom točenja u čašu, vino se polako otvara te sa svakom vrtnjom čaše postaje sve zanimljivije. Na prvo mirisanje javlja se nota zrele višnje, vanilije i suhih šljiva. Na drugo mirisanje dolazi nota sladića, dima i kože. Vino je suho, toplo i mekano. S druge strane, ima ugodnu svježinu i fine tanine. Ukusno je, te ga krasi puno tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Vino je harmonično, fine kakvoće, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota višnje. Vino je u izvrsnom stanju, ali ne treba žuriti s trošenjem. Enološki se izvrsno slaže uz mesna jela. Ja sam ga kušao uz janjeće kotlete. Ta je kombinacija bila izvrsna.