U ponedjeljak, 12. veljače, održano je premijerno kušanje mladih malvazija u zagrebačkom hotelu Esplanade, kolokvijalno nazvano En primeur.

Kada je 2012. godine Vinistra prvi puta organizirala ovu manifestaciju, zagrebačka vinska publika ju je objeručke prihvatila. Bila je to jedinstvena prilika, na jednom mjestu kušati velik broj mladih malvazija. Do danas se ova manifestacija nije održala samo 2021. godine zbog epidemioloških mjera za vrijeme pandemije COVID-19.

Direktor Vinistre, Ivan Marić, rekao je kako je ove godine bio veliki interes posjetitelja. Stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama. Publici su se predstavila 63 vinara iz Istre, a pridružili su im se i kolege s Kvarnera s mladim žlahtinama. Udruga Graševina Croatica, koja je od početka slijedila primjer Vinistre, te od 2013. predstavlja mlade graševine, ove je godine predstavljanje obavila početkom veljače na istom mjestu.

FOTO: Merlo De Graia

Koncept En primeur porijeklo vuče iz najznačajnije svjetske vinske regije Bordeauxa, a njegova moderna povijest počinje sredinom prošlog stoljeća. Nakon Drugog svjetskog rata, mnoge su bordoške vinarije bile u financijskim problemima i trebao im je svježi kapital. Tada su vinski trgovci prepoznali priliku da za povoljnu cijenu kupe vino koje će se odležavanjem razviti na pravi način te će na kraju oni sami određivati prodajnu cijenu i naravno, više zaraditi. Vinari su bili zadovoljni jer su dobili prijeko potrebni kapital za nesmetano funkcioniranje vinarije i svi su bili zadovoljni.

Malvazija s pet terroira Istre

Manifestacija je započela masterclassom “Malvazija s pet terroira Istre”, koji je pripremio i vodio Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč i moja malenkost. Na masterclassu smo kušali osam mladih malvazija koje smo odabrali na završnoj selekciji u prostoru Pojoprivrednog odjela u Poreču zadnjeg dana siječnja. Tada smo od 48 prijavljenih uzoraka odabrali osam reprezentativnih, koje smo predstavili publici.

Emil Perdec i Kristijan Damijanić

U uvodnom dijelu, doktor Damijanić istaknuo je kako je prošla godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebice sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa. Berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošlu godinu.

Čaša za malvaziju istarsku

Pred sam početak predstavljanja vina, prisutnima se obratio Gordan Mohor, vlasnik zagrebačke tvrtke Miva, distributera ekskluzivne čaše za malvaziju istarsku koju od 2013. godine proizvodi najznačajniji svjetski proizvođač vinskih čaša – Riedl. Od ove godine Miva je partner Vinistre, a sve prezentacije i ocjenjivanja malvazije istarske odrađivat će se iz tih čaša. Nakon predstavljanja čaše, krenuli smo s predstavljanjem mladih malvazija.

FOTO: Merlo De Graia

Prva je na red došla malvazija iz južne Istre, iz rovinjske vinarije Vivoda s vinogradima na dubokoj crvenoj zemlji na mikrolokaciji Turnina. Nakon toga slijedila je zapadna Istra, odakle smo prvo kušali malvaziju vinarije Damjanić iz Fuškulina. Drugi predstavnik bila je malvazija vinarije Pilato iz Vižinade. Treba istaknuti da su obje malvazije od grožđa s duboke istarske crvene zemlje, te da smo na ocjenjivanju iz ovog dijela Istre imali najviše uzoraka. Potom je uslijedila sjeverozapadna Istra koju je predstavljala vrlo zanimljiva malvazija vinarije Cattunar. Grožđe dolazi s četiri tipa zemlje, ali dominantna je siva.

FOTO: Merlo De Graia

Za sjevernu Istru bilo je planirano jedno mjesto. Ipak, uzorci su bili jako dobri te smo se odlučili za dva uzorka. Prvi je iz jedne od najmlađih istarskih vinarija koja je pokrenuta 2021., Vina Bastian iz Buja, a drugi iz momjanske vinarije Prelac. Treba istaknuti da grožđe za obje malvazije dolazi s bijele zemlje. Nakon toga, krenuli smo prema istoku. Put nas je odveo u Motovun, odakle nam je stigla mlada malvazija vinarije Fakin. Grožđe raste na položaju gdje većina motovunskih vinara ima nasade malvazije. Na kraju smo se spustili na Labinštinu, točnije u njezin najznačajniji vinogradarski dio, Nedešćinu, u vinariju Fuhtar. Valter Licul i njegov sin Pjero vode ovu garage vinariju te iz godine u godinu postižu jako dobre rezultate sa svježim malvazijama.

FOTO: Merlo De Graia

Na kraju, zaključili smo da su mlade malvazije jako dobre. Neće ovo biti neka berba za pamćenje, ali neće značajno odstupati od ostalih berbi. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo stoga će mlade malvazije ove godine vrlo brzo dozrijeti. Upravo se na tu temu nadovezao legendarni istarski enolog, gospodin Miljenko Bošnjak, koji u nogama ima preko 40 berbi malvazije. Istaknuo je kako još nije doživio ovakav slučaj da su sredinom veljače neke malvazije već spremne za tržište. Ali svako vrijeme nosi svoje izazove, ali ne sumnjam da će se istarski vinari znati nositi s njima.

FOTO: Merlo De Graia

Time bih zaključio 12. En primeur, premijerno kušanje mladih malvazija koji je Vinistra na čelu s predsjednikom Lukom Rossijem, direktorom Ivanom Marićem uz pomoć Sanje Brnobić i Julije Pletenac izvrsno organizirala.