Početak ožujka bio je rezerviran za jedan od najznačajnijih vinskih evenata u Hrvatskoj – Vinart Grand Tasting. Ovaj izvanredni vinski event osmislio je jedan od najvažnijih hrvatskih vinskih stručnjaka, Saša Špiranec. Prvi put je održan 2016. godine u Kući za ljude i umjetnost Lauba, gdje se održava svake godine.

Vinart Grand Tasting manifestacija je koja se sastoji od nekoliko dijelova i traje gotovo mjesec dana. Održale su se brojne radionice gdje su vinoljupci mogli kušati od Riesling Grosses Gewächs do finog odležanog ruma te raznih malvazija i graševina, dingača, srpskih, engleskih i francuskih vina. Početak je zapravo bio još sredinom veljače kada je u prostoru „Petog kupea“ na Trnjanskoj cesti 5 u Zagrebu, blizu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, održan „Vinart Petit Tasting“ 2024.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Event je zamišljen kao promenadno kušanje vina koje je odabralo dvadesetak vodećih hrvatskih sommeliera i vinskih stručnjaka, među kojima je bila i moja malenkost. Event se održao od 13:00 do 20:00 sati, a bio je podijeljen u dvije sekcije. U Discovery sessionu, predstavljena su velika vina današnjice s potencijalom za dugotrajno čuvanje i kolekcionarskom vrijednošću. U Icons sessionu kušala su se proslavljena vina koja više nisu na tržištu te vina iz arhiva vinara ili kolekcionara.

Ovogodišnji, deveti po redu Vinart Grand Tasting bio je izuzetno zanimljiv uvod u godinu koja predstoji. Nama koji ne živimo u Zagrebu teško je pratiti sve događaje. Zbog toga sam ove godine event posjetio samo prvi dan.

Vinart Grand Tasting je oduvijek bio dobra prilika za kušanje vina koja nemate često priliku kušati i usput se upoznati s novostima iz svijeta vinarstva. Zaista sam uživao kušajući razna vina iz cijele Hrvatske.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Degustaciju uvijek započinjem s vinima s Plešivice, slijedi Moslavina, Slavonija i Baranja, pa Dalmacija, i naravno, Zagorje i Međimurje. Među najznačajnijim vinarijama u Međimurju je obiteljska vinarija Cmrečnjak. Na njihovom štandu kušao sam sva izložena vina. S vama ću danas podijeliti svoje viđenje njihova vina Pušipel Xtreme 2 berbe 2021.

Ovo je izvrsno vino svojevrsni nasljednik sjajnog Pušipela X iz berbe 2016., o kojem sam pisao u Enoteci još 2019. godine. Nakon berbe i prerade, grožđe je za ovo vino macerirano šest mjeseci u drvenim bačvama. Nakon toga slijedi odležavanje, 18 mjeseci u 500-litarskim rabljenim bačvama. Prije puštanja na tržište, vino je provelo minimalno šest mjeseci u boci.

FOTO: Karin Rupena Perdec

Vino krasi lijepa zlatno-žuta boja. Vino je nefiltrirano i gusto. Na prvo mirisanje dominira suho voće, a ističe se suha marelica, koju slijedi pečena dunja, te suha korica dubrovačkih arancina. Na drugo mirisanje, javlja se nota začina, dima i vanilije, te mediteranskog bilja u obliku lovora i kadulje. Vino je suho, toplo i mekano. S druge strane, krasi ga lijepa svježina. Prisutni su fini tanini, ugodna mineralnost te puno tijelo.

Vino je uravnoteženo, intenzitet okusa je izražen, a vino u ustima traje dosta dugo. Kvaliteta okusa je fina. Vino je harmonično. Na aftertasteu se javlja nota pečene dunje. Vino je još uvijek u punoj snazi, a u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem pet do šest godina. Enogastronomski, ovakav tip vina traži malo zahtjevniju morsku hranu. Ja sam ga kušao uz pravi gastronomski klasik – jadranske lignje s žara.